Почетна » Млекари из Богатића ће преноћити на улици: „Дођите ујутру да сиримо млеко“

Млекари из Богатића ће преноћити на улици: „Дођите ујутру да сиримо млеко“

од Други Пишу
0 коментар

Пољопривредници у Богатићу остају на блокади у центру града и са ње не планирају да се помере док њихови захтеви не буду испуњени, јавља репортер Нове С.

У центру Богатића више од 30 трактора блокирало је централну раскрсницу и спорадично још њих довози своје машине.

На тракторе су залепили поруке – извињења људима који су наишли на блокаде – „Опростите, народе, али морамо“.

На једном од трактора, старом неколико деценија, пише: „Довели сте нас до просјачког штапа“.

Централне улице у Богатићу и даље су блокиране, а пољопривредници су најавили да ће провести ноћ на улицама и да се неће померити до испуњења захтева.

Они су позвали мештане да дођу у Богатић ујутру да се сири млеко пошто су поједине млекаре отазале откупјивање млека и они ће то ујутру радити овде.

Одлука да се изађе на протесте уследила је након што је седам удружења из различитих крајева Србије упутило допис Влади Србије и Министарству пољопривреде, у коме траже помоћ за ову годину. Састанак са премијерком Аном Брнабић, није уродио плодом, јер је предложено да се захтеви „одложе“ до наредне године. Јуче су, према њиховим речима, одбили позив на састанак са председником Александром Вучићем и остали при ставу да од данас протестују.

Пољопривредници траже повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара као и минималну откупну цена млека од 78 динара по литру плус приход на додатну вредност (ПДВ).

На листи захтева је и да се на дизел не обрачунавају акциза и ПДВ, да се уведе прелевман (заштитна такса) на млечне производе који се увозе из Европске уније и држава потписница споразума ЦЕФТА (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Црна Гора и Србија) као и да се тренутна субвенција по крави од 30.000 динара увећа за 10.000 динара.

Подсећамо, један од привредника, Милета Сланкаменац из села Госпођинци код Жабља, синоћ је имао непријатности, због чега су му у помоћ притекле комшије из села, али и остали пољопривредници.

Фото Н1

Д.П   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар