Почетна » Млекари протестовали испред Министарства, низ Немањину просули млеко из Пољске

Млекари протестовали испред Министарства, низ Немањину просули млеко из Пољске

од Други Пишу
0 коментар

Неколико стотина произвођача млека из Србије окупило се на протесту испред Министарства пољопривреде са захтевом да се повећају премије за млеко, регрес на краве, смањи увоз млека и млечних производа, дозволи извоз и утврди минимална, заштитна цена млека. Они су једносатни протест завршили просипањем увозног пољског млека низ Немањину улицу, а своје млеко понудили су да поклоне Београђанима. Саобраћај у Немањиној улици је тренутно заустављен.

Произвођачи су за Бету рекли да су више пута добијали обећања од представника власти да ће им бити испуњени неки од захтева, али да више никоме не верују док не виде да је обећано реализовано.

Власник фарме крава код Панчева Дејан Трајковић рекао је за Бету да их локална полиција од јутрос зове и пита ко иде и где.

„Не верујемо Вучићу (Александар, преседник Србије) и ником док не видимо да се обећања реализују. Тешко је разумети да Вучић у сред седнице Скупштине најави да се разматра повећање премија за млеко“, рекао је Трајковић.

Фармери су испред минстарства изложили млеко у флашама и тетрапаку и умрлицу о смрти тог дела власти. Скуп обезбеђује више десетина полицајаца.

Председник Србије је у четвртак увече рекао да разговара са премијерком Аном Брнабић да се повећају премије за млеко и да ће за „седам-осам дана обрадовати пољопривреднике“.

Произвођачи млека, како је рекао Трајковић, траже да се премија повећа са десет динара по литру на 20 динара, субвенције по крави са 25.000 динара на 40.000, утврди минимална цена за откуп млека како млекаре не би уцењивале пољопривреднике у руралним крајевима где нема више од једне млекаре, па не могу да бирају откупљивача.

Ттрајковић је рекао да су то мере за гашење пожара и да тек после тога треба радити на решавању проблема у производњи млека.

Извор:фото Бета / Амир Хамзагић

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар