Почетна » МРАЧНА СТРАНА ДОЈЕЊА: За бебу нема ничег бољег од мајчиног млека, али тело жене пролази кроз пакао!

МРАЧНА СТРАНА ДОЈЕЊА: За бебу нема ничег бољег од мајчиног млека, али тело жене пролази кроз пакао!

од admin
0 коментар

Најбоља храна за сваку бебу је мајчино млеко, и ту нема недоумице. Али здравље жене услед дојења може да има неке нуспојаве

Свим женама су добро познате све нуспојаве које доноси трудноћа, од отечених чланака до развучене коже и стрија. Међутим, многе би могло да зачуди то да и дојење може оставити негативне последице по тело мајке.

Према Америчкој академији за педијатрију, за одојче нема ничег бољег од мајчиног млека. Стручњаци се слажу да бебе млађе од шест месеци треба да пију искључиво мајчино млеко и подстичу мајке да доје своју децу најмање до првог рођендана.

Али шта се дешава у телу мајке током и после дојења? Иако помаже жени да сагори калорије и изгуби вишак килограма, оно може да јој оштети вид и повећа ризик за добијање рака дојке.

Foto-ilustracija: Profimedia

Како се испоставило, отечени зглобови су најмања брига младих мама, но та иста течност која се накупља у чланцима и осталим зглобовима у телу такође може да се створи и у сочиву и рожњачи ока. Последица тога је да неке жене имају замућен вид током трудноће и дојења, а многима су неопходне наочаре или контактна сочива како би то исправиле. Код неких жена је то само привремено, док неке жене могу имати проблем са видом до краја живота.

Foto-ilustracija: Foter/nikozz

Још једна нуспојава у вези са дојењем долази када престанете да дојите дете и млеко пресуши. Научници су недавно открили да, када жена престане да доји дете, ћелије у млечним каналима дојки постају канибалистичке – једу старо млеко и мртве ћелије.

Због тога жене у том периоду имају честе и болне упале. Управо та запаљења могу бити разлог због чега су жене десет година након порођаја у већем ризику да им се развије рак дојке.

Телеграф.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар