Почетна » Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК), група истраживачких новинара која пише о криминалу и корупцији, већ данима је на удару таблоида и власти

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК), група истраживачких новинара која пише о криминалу и корупцији, већ данима је на удару таблоида и власти

од admin
0 коментар

 

У парламенту, Александар Мартиновић из Српске напредне странке оптужио је КРИК да не плаћа порез и да је криминално удружење.

Због свега овога, НУНС се, заједно са још четири удружења (Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија, Локал прес), повукао из Радне групе за безбедност и заштиту новинара Владе Србије, која је основана крајем прошле године због игнорисања озбиљних напада и угрожавања безбедности новинара и медија у Србији. Четири новинарска удружења (Удружење новинара Србије, Синдикат новинара Србије, Биро за радијско оглашавање, Асоцијација независних електронских медија) остала су у Радној групи.

Поводом овог случаја НУНС је, заједно са још четири новинарска удружења, одржао конференцију за штампу испред зграде парламента.

“Они нас сврставају, без икаквих доказа, да смо део неке криминалне групе, а разлог томе је то што годинама пишемо о вези између Белувукове групе и врха власти. Сада, када власт хоће да хапси ту групу и жели да избрише прошлост са том групом, покушавају да одбране себе оптужујући нас. КРИК је од оснивања константно под нападима провладиних медија “, рекао је главни уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић, на конференцији за новинаре испред парламента.

Ово није први удар на КРИК, али је најопаснији до сада. КРИК такође има три новинарке чији су станови обијени, а да им ништа им није узето. Полиција до данас није пронашла никога ко је осумњичен. Дојчиновић је такође раније открио у „Агеласт“, подкасту ,да је неко покушао да озвучи просторије у којима раде. Из године у годину, таблоидна машинерија блиска владајућем режиму Александра Вучића таргетира главног уредника Стевана Дојчиновића.

Србија има бурну прошлост репресије над новинарима. Прошла непријатна искуства показују да овај пут дехуманизације новинара води до најстрашнијих злочина. Бојимо се да је ово само увод у много озбиљнију серију напада и злоупотреба институција у циљу дискредитације КРИК-а.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану НУНС-у у осуди увредљивог и погрдног говора и позива јавне особе и политичаре да се понашају пристојно приликом свог јавног наступа. Најоштрије осуђујемо и несолидарност и нападе њихових колега. Иако видимо да су међународне организације, амбасаде и ЕУ осудили ову нечасну кампању, наставићемо да пратимо овај случај до краја и нећемо дозволити да ова мрља бачена на њихов тим буде заборављена.

О овом новом случају обавестићемо све релевантне домаће и међународне актере. Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Београд– Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље – Загреб, 22.03.2021.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар

15 − two =