Почетна » Мучна борба за правду

Мучна борба за правду

од Други Пишу
0 коментар

Малтретирање Милана Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин ушло је у пету годину. Њима је запаљен дом у Врчину, крај Гроцке, и њих двоје најбоље знају кроз какву судску голготу су прошли

Након што је судија Лука Пантелић, током рочишта одржаног крајем јануара, одбио низ доказних предлога и сведока одбране у поновљеном поступку за паљење куће новинара Милана Јовановића, те саслушао и примедбе адвоката окривљених због такве одлуке, заказао је следеће рочиште за 20. фебруар, у којем би ова правосудна агонија ушла у још једну завршну фазу, будући да ће тада бити могуће чути завршне речи обе стране.

Нажалост, новинар и жртва у овом случају Милан Јовановић, није се појавио на оба рочишта у јануару из здравствених разлога.

„Три године се ми провлачимо свуда, искрен да будем, не видим крај судском поступку. Мислим да га нећу доживети“, рекао је Јовановић у интервјуу за наш лист у октобру 2021. године.

Малтретирање Милана Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин ушло је у пету годину. Њима је запаљен дом у Врчину, крај Гроцке, и њих двоје најбоље знају кроз какву судску голготу су прошли.

Драгољуб Симоновић, истакнути члан Српске напредне странке, бивши председник општине Гроцка, као и некадашњи директор Железнице Србије, и још двојица окривљених Владимир Михаиловић и Александар Маринковић, који је и даље у бекству, првостепено су осуђени у фебруару на укупно 12 и по година затвора због паљења Јовановићеве куће. Док је Игор Новаковић, чији је предмет био издвојен током суђења од осталих, и који је такође учествовао у ланцу подстрекивања на напад, ангажујући Александра Маринковића, првостепено осуђен на четири године затвора. Међутим, Апелациони суд је укинуо пресуде свима, из процедуралних разлога, и вратио поступак на сам почетак.

Стратегија одбране – провоцирање и увреде

Може се слободно рећи да између ова два поступка нема великих и суштинских разлога. Код претходног судије Славка Жугића можда је суђење трајало нешто дуже, услед разноразних изостанака окривљених и њихових адвоката, међутим, скоро исти низ доказа ће бити искоришћен у овом поступку као и претхдном. Одбрана је, разуме се, тражила поновна вештачења, која су у претходном поступку Милана и Јелу ретрауматизовали. Обоје су током тог поступка пролазили кроз трауме током сведочења, током којих су их адвокати провоцирали и вређали питањима колико су завеса, гоблена, утичница, кашика и виљушки имали у кући која им је спаљена. Доводили су им разноразне „експерте“ који су тврдили да полуспаљене ствари имају тржишну вредност. Процењивали да ли у изгорелом кревету може да се спава.

Адвокати одбране захтевали су од судије да образложи своју одлуку да одбаци цео списак предложених сведока и ново извођење разноразних доказа. Међутим, судија Пантелић их је подсетио да ова фаза поступка не служи томе и да ће „детаљно образложење добити у пресуди“. Сви предлози одбране да се саслуша читав низ сведока одбачени су уз једини коментар судије Пантелића да су „сувишни“. На списку данас одбијених сведока одбране нашли су се, између осталог, и бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић и сам тужилац у предмету Предраг Миловановић. Судија је прихватањем већ постојећих доказа, сведочења и вештачења, одбио и извођење нових вештачења стручњака грађевинске, електро, проценитељске и актуарске струке.

Тужилац Миловановић остаје у случају
Оптужницу наставља да заступа Предраг Миловановић, у кога заинтересована јавност и има највише поверења, иако су адвокати оптужених на прошлом рочишту захтевали његово изузеће због наводне пристрасности. Друго основно јавно тужилаштво је, између два рочишта у јануару, одбило да промени тужиоца.

Коме прети Симоновић

 

На последњем рочишту, 30. јануара, могле су да се чују разочаравајуће, али и оштре примедбе адвоката окривљених.

„Имамо генералну примедбу на изведене доказе, јер је оваквим радом суд сам себе понизио и ставио се у службу тужилаштва”, рекао је Ивица Вуковић, бранилац Симоновића, те додао да се“, ушло у једно чаршијско вођење кривичног поступка по неким захтевима, молбама, очекивањима”.

Драгољуб Симоновић је такође показао своје незадовољство, те се питао зашто судија Пантелић не уђе у суштину овог случаја.

„Ако будем морао, отворићу ширу причу и открити имена многих интересантних људи. Мене нико не може да покори, па ни политичка елита“, рекао је Симоновић.

Игор Новаковић је такође разочаран због „недела“ које је над њим изведено када је извођен из Централног затвора на саслушање у просторије СБПОК-а у Макишу, те је поново затражио од судије дозволу да не долази на суђење и не слуша завршне речи.

Кошмар без краја

Пет година траје малтретирање новинара Јовановића и његовесупруге; гледано очима Милана Јовановића и Јеле Дељанин ово је био кошмар. На констатацију да је у поређењу са многим неразјашњеним, недовршеним, па чак и незапочетим поступцима за злочине над новинарима у овој земљи, ипак, овај случај за домаће правосуђе на неки суманути начин брз, Јовановић констатује да “све зависи са које тачке се гледа та брзина”.

„За Вас је то можда брзо, али за мене је то огроман период. Зашто то да траје три године када може да буде завршено за три месеца? Не видим ниједан разлог. У истражном поступку су сви дали изјаве и признали су да су извршили то кривично дело. Чему то? Сами су правили опструкцију судског поступка“, рекао је Јовановић у интервјуу за Досије.

Судија Славко Жугић је на крају претходног постука рекао да „вероватно не постоје речи које могу да опишу стање у каквом се тренутно налазе Милан и Јела“.

„За њихове страхове, али и тугу и жалост за изгубљеним домом и свим оним што се у њему налазило не постоји накнада. За непроспаване ноћи и зебњу да им се поново нешто не деси само они знају. Милан Јовановић, пре свега, изгубио је свој дом“, биле су речи судије Жугића.

Јовановићеве речи су потресне, констаује и то да је њему и његовој супрузи „за сат времена Драгољуб Симоновић узео све што су стицали читавог живота“.

„Како могу да се врате успомене које је прогутао пламен? Кажите, како бисте се осећали да ваши унуци кажу да се плаше да преспавају код бабе и деде?“, рекао је Јовановић у завршној речи на претходном поступку.

Никола Крстић    Нунс

Можда ти се свиди

Оставите коментар