Почетна » МУКЕ ЖИТЕЉА НАСЕЉА ЈУГОВО: Нелегална градња

МУКЕ ЖИТЕЉА НАСЕЉА ЈУГОВО: Нелегална градња

од Други Пишу
0 коментар

Иако је грађевинска инспекција у Смедереву још 21. марта донела решење којим се инвеститору налаже да у року од 15 дана од пријема тог документа уклони темеље седам објеката чија је градња без адекватне дозволе започета на самој обали Дунава у насељу Југово, то се до данас није догодило.

У решењу грађевинске инспекције наводи се да је инспекцијским надзором утврђено да је седам започетих монтажно-демонтажних објеката од по 30 квадрата изграђено без претходно прибављеног решења којим се одобрава извођење радова и без потребне техничке документације. Уколико их инвеститор не уклони у датом року, то ће се обавити принудним путем о његовом трошку, а жалба на решење не одлаже извршење, навела је инспекција.

Уместо рушења, како за „Политику” тврде комшије које су и пријавиле нелегалну градњу, исти инвеститор у суботу је покушао да камењем насипа Дунав испред објекта који је раније, како они тврде, такође нелегално изграђен на обали.

Инвеститор није поступио по налогу грађевинске инспекције у датом року

Један возач претио је комшиници која је аутом спречила да камион истовари камен у правцу њене куће, да ће због тога зажалити, па је интервенисала и полиција, тврде мештани тог дела Југова. Они су и у марту пријавили да се испред започетих темеља, чије је рушење наложено, засипа река огромним количинама грађевинског отпада како би се проширила обала, што је како су навели, тешко кривично дело, јер је Дунав међународна река.

Подсетимо, група грађана у близини чијих кућа су преко ноћи никли темељи, пријавила је нелегалну градњу, уз образложење да у приобаљу Дунава није дозвољена градња по многим прописима, те да је реч о јавној својини. Примио их је тада и градоначелник Смедерева Јован Беч, обећавши да ће бити поштован закон. Међутим, како инвеститор није поступио по налогу грађевинске инспекције у датом року, закон налаже да град распише јавну набавку за рушење. Испоставило се да тендер још увек није расписан.

Инспекција је у јануару месецу послала допис да су нам за ову годину потребни извођачи за извршење, односно рушење бесправних објеката, али јавна набавка није расписана, а то превазилази моје надлежности. Раније је расписивана, али се нико није јављао, каже за „Политику” Марко Јовановић, начелник Одељења за инспекцијске послове града Смедерева. Не желећи више да чекају, мештани Југова који живе на потесу нелегалне градње, упутили су захтев Градској управи да њима изда сагласност за рушење.

„Морамо да се заштитимо“

– Одлучили смо да се удружимо и срушимо о свом трошку, па да после евентуално у парничном поступку од инвеститора потражујемо новац. То су хиљаде евра, али ми морамо да се заштитимо, јер он преко ноћи може да доведе 50 мајстора и да оконча градњу, а када је нешто саграђено, знате како је, иде поступак легализације и све је могуће. Он је имао право да ради без фирме, без ичега, а ми да бисмо рушили морамо да ангажујемо фирму, да имамо заштитну опрему и испунимо све формалности – причају удружени мештани који чекају сагласност града.

Међутим, судећи по речима Марка Јовановића, очито узалуд чекају, јер он тврди да инспекција није надлежна да им да такву сагласност. Њима је градоначелник проследио захтев грађана, али каже да је грађевинска инспекција издала решење о уклањању нелегалних објеката, а по истеку датог рока и решење о дозволи извршења, чиме је, сматра он, њихова надлежност завршена. Додаје да, по Закону о планирању и градњи, заинтересована страна може да сноси трошкове извршења, али да нигде не пише да неко треба да им изда одобрење. Питали смо како онда грађани да спроведу у дело своју намеру:

– Нека се обрате градоначелнику да имају фирму коју желе да ангажују, а онда ће опет морати да се распише тендер па нек се та фирма јави – објашњава Јовановић.

Подсећамо, до сада је на илегалном градилишту три пута морала да реагује полиција. Најпре када су се комшије први пут окупиле на том месту, на њих је кренуо камион, па су то пријавили, а други пут су их на лицу места застрашивала четири момка са црним фантомкама, што их је узнемирило па су позвали полицију која их је легитимисала и удаљила. У суботу је полиција по пријави изашла и трећи пут због претњи инвеститора које је упутио комшиници.

FOTO: FACEBOOK / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Политика/Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар