Почетна » Н1 пита МУП: Ко је одлучио да полиција не реагује на упад у двориште редакције?

Н1 пита МУП: Ко је одлучио да полиција не реагује на упад у двориште редакције?

од Други Пишу
0 коментар

Н1 захтева од Министарства унутрашњих послова да утврди ко је донео одлуку да полиција не реагује у случају упада групе грађана “Народни штаб” на приватни посед наше медијске куће и дозволи им да сатима малтретирају запослене, ускраћујући им тражену заштиту.

Подсетимо, неколико десетина грађана синоћ је неовлашћено ушло у двориште испред Н1 и сатима ометало рад новинара. У више наврата смо контактирали надлежне полицијске службе, упозоравајући их на ситуацију у којој се налазимо, тражећи да окупљене испрате из нашег дворишта и заштите запослене, али је реакција изостала. Напомињемо да овај скуп није је био пријављен и да је одржан на приватном, затвореном, поседу за који је јасно да не представља јавну површину, односно где је законом изричито забрањено окупљање.

Нереаговање полиције на наше позиве за помоћ само додатно подгревају атмосферу страха и несигурности у којој се налазимо. Већ недељама уназад указујемо да таргетирање и кампања коју против Н1 воде највиши државни функционери може довести до озбиљног угрожавања безбедности новинара, репортера, сниматеља и осталих запослених у продукцији Н1.

Оваквим понашањем полиције, која се као и у случају Савамале, одлучила за селективну примену закона шаље се погрешна порука јавности да се напади на медије који нису под контролом државе могу толерисати и да се некажњено може кршити закон и угрожавати приватна имовина.

Не желимо да верујемо да је цео овај догађај једна организована акција која за циљ има додатни притисак на Н1, те зато тражимо од надлежних служби у МУП-у али и Заштитника грађана да испитају овај случај и утврде ко је дао “зелено светло” да полиција не ради свој посао.

Неопходно је да се идентификују пропусти, а одговорни појединци сносе консеквенце за своје поступке. Истовремено, правни тим Н1 већ ради анализу ситуације те ћемо накнадно одлучити о подношењу кривичних пријава и покретању других правних поступака.

О овом случају већ смо обавестили међународне организације које се баве заштитом новинара а у току дана обавестићемо и европске институције и представнике дипломатског кора у Србији.

Додатно, апелујемо на надлежне органе да предузму све неопходне кораке како би осигурали да се слични инциденти не понове у будућности а све јавне функционере да пажљиво бирају речи у својим наступима како се тензије и поделе у друштву не би додатно појачавале.

Foto: N1

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар