Почетна » На школској приредби у Новом Саду деца играла уз песму о ратним злочинима

На школској приредби у Новом Саду деца играла уз песму о ратним злочинима

од Други Пишу
0 коментар

На завршној приредби ученика четвртих разреда Основне школе “Васа Стајић” из Новог Сада, десетогодишњој деци пуштана је песма “Не волим те Алија, зато што си Балија” у којој се распирује национална мржња према Бошњацима. На видео снимку прослеђеном на родитељску вајбер групу, деца од десетак година ђускају уз стихове којима се величају ратни злочини у Босни и Херцеговини, славе топови „бестрзајци“ и све то у возићу који предводи учитељица, пише „Нова.рс“.

Према сазнањима Нова.рс, у питању је била завршна приредба свих четвртих разреда ове школе на којој је присуствовало стотињак деце и четири учитеља.

На снимку из свечане сале школе се види како уз прве тактове песме Баје малог Книнџе „Ој, Алија однијела те вода …“, деца почињу да играју, а потом им се придружује учитељица која их позива у “возић”. На даљне стихове, у којима се набрајају градови где су почињени монструозни ратни злочини, учитељица и сама почиње да ђуска, предводећи возић разиграних десетогодишњака. Деца су се тако веселила уз стихове у којима се слави злочин над хиљаде Приједорчана који су убијени, нестали или завршили у логорима, подсећа на “победу” у Козарцу који је буквално сравњен са земљом и велича судбина Вишеграда, у ком су Бошњаци спаљивани у живим ломачама.

У песми се даље ређају топоними везани дословно за сва места у којима су почињени најгори ратни злочини у БиХ, десетина хиљада људи побијено, а стотине хиљада људи протерано у акцијама етничког чишћења због којих су пред Хашким трибумналом и пред судовима у региону изречене стотине година робије организаторима и егзекуторима.

Сретна околоност је што, судећи по снимку, већина четвртака није знала речи поменуте песме нити су, очигледно, били свесни о чему она говори. Директорица школе Зорица Ђурић, која је за цео догађај сазнала од нашег портала, рекла је да је у питању несмотрен инцидент и да нико од присутних учитеља никада није ни чуо спорне стихове, а камоли их пуштао деци.

„У приредби су учествовала деца из четири разреда и постојао је договор да сваки разред има права на по три песме. Песме су сами бирали и пуштали ученици и већина је била потпуно примерена њиховом узрасту. Нажалост, ова песма је пуштена без ичије сагласности, али од буке и галаме коју су ученици стварали, нико од учитеља није ни могао чути речи“, каже директорка за Нова.рс, напомињући да нико из колектива ОШ „Васа Стајић“ не подржава говор мржње према било коме.

Опширније на Нова.рс.

Нова/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар