Почетна » На удару тужилац којем је претио Драгољуб Симоновић: Након дисциплинске, уследили медијски напади

На удару тужилац којем је претио Драгољуб Симоновић: Након дисциплинске, уследили медијски напади

Медијски напади на Миловановића

од Други Пишу
0 коментар

Давно изречена претња Драгољуба Симоновића, некадашњег председника општине Гроцка да “тужиоцу може да се деси да више уопште не буде тужилац” ових дана звучи кудикамо уверљивије него пре три године.

Предраг Миловановић, заменик Другог основног тужиоца у Београду и члан Државног већа тужилаца, који поступа у предмету против Симоновића претходних неколико дана нашао се у жижи јавности.

Најпре је против њега дисциплинску пријаву поднео шеф Вишег тужилаштва у Београду Ненад Стефановић, да би јуче освануо и у провладином Српском телеграфу.

У тексту под називом “Жалба на тужиоца у случају Гроцка” непотписани аутори као ексклузивно сазнање преносе речи Владимира Михаиловића, једног од окривљених у предмету, који је тврдио да му је Миловановић нудио “смешну казну” у замену за то да именује Симоновића као налогодавца напада на уредника портала Жиг инфо Жељка Маторчевића.

Текст се темељи на документу који је предат Апелационом суду у Београду, а у којем Михаиловић описује детаље састанка са Миловановићем и тадашњим браниоцем.

Оно што Српски телеграф није навео то је да је њихово сазнање Михаиловић јавно изнео у својим завршним речима у фебруару прошле године на суђењу које се против њега, Симоновића и још две особе води због паљења куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића. Документ на који се лист позива, није ништа друго до део жалбе коју је одбрана уложила на првостепену пресуду.

Новинарка Тамара Спаић, која за портал Цензоловка прати суђење истиче да се ради о познатој тврдњи оптуженог Михаиловића која је истргнута из контекста.

– На томе се и заснива одбрана Драгољуба Симоновића. Једина веза између Симоновића и особа које су окривљене као непосредни извршиоци је управо Владимир Михаиловић. Због тога они инсистирају да је њему исказ изнуђен. Међутим, исти тај Михаиловић је два пута пред тужиоцем, а у присуству свог браниоца, причао другу причу, наводи Спаић.

Михаиловић је, подсетимо, током истраге признао да је посредовао између Симоновића и Игора Новаковића. Он је рекао да је налог од Симоновића добио на рођендану његове ћерке у ресторану “Митровица” у Болечу. Тада му је пришао Симоновић упитавши га да ли може да му помогне јер има неки проблем са новинаром портала Жиг инфо Миланом Јовановићем. Тадашњи председник општине Гроцка је, према Михаиловићевим речима, прецизирао да треба да нађе неког од поверења ко би Јовановића опоменуо тако што би му запалио аутомобил, додајући да би за то платио до 1.500 евра. Михаиловић је тада описао и како је ступио у контакт са Игором Новаковићем, као и како му је дао хиљаду евра када је посао био обављен. Мотив за посредовање, тврдио је тада, није било користољубље, већ страх од Симоновића пошто му супруга ради у општини.

Ипак, он је пред судом променио исказ, тврдећи да је све што је раније рекао било производ принуде у полицији.

Овакав обрт није имао утицај на крајњи исход поступка, пошто су сви окривљени првостепено били осуђени на вишегодишње затворске казне. Ова пресуда је, међутим, укинута из процедуралних разлога, а суђење је кренуло испочетка.

Медијски напади на Миловановића уследили су свега неколико дана након инцидента који се догодио у Палати правде. У питању је био вербални сукоб Миловановића и Ненада Стефановића, шефа Вишег тужилаштва у Београду. До расправе је дошло пошто је Миловановић без речи прошао поред Стефановића који је разговарао са колегиницом. Према саопштењу Вишег тужилаштва, Миловановић је након Стефановићевог поздрава почео агресивно да се понаша упутивши му више увреда и псовки.

Поједини медији су, међутим, позивајући се на изворе из Палате правде, изнели другачију верзију догађаја. Према овој верзији, Стефановић је био револтиран чињеницом да је Миловановић прошао поред њега без поздрава, инсистирајући да мора да му се јави имајући у виду позицију на којој се налази. Након краће расправе, Стефановић је позвао припадника судске страже захтевајући да се Миловановић избаци из зграде.

Епилог овог инцидента је дисциплинска пријава коју је Стефановић поднео против Миловановића. Да ли ће пријава довести до дисциплинског поступка, одлучиће дисциплински тужилац Државног већа тужилаца.

Жељко Маторчевић, уредник портала Жиг инфо наводи да је интересантна околност да се текст којим се напада Миловановић појављује непосредно након дисциплинске пријаве коју је против њега поднео шеф Вишег тужилаштва у Београду.

– Уколико су те две ствари на неки начин повезане, било би јако малициозно рушити Миловановића преко случаја Милана Јовановића. То би онда био још један доказ да у тужилаштву постоје притисци и опструкције према неподобнима, као и да су појединци зарад опстанка на функцијама спремни да газе преко жртве. Најжалосније је то што се онај који је допустио да се објави овај текст, може се наћи сутра у позицији Милана Јовановића или мене. Због таквих појава у друштву занемим, а то није добро. Нажалост, ова и претходне године ће остати упамћене по необоривој чињеници да је доста новинара било у служби пропаганде појединаца из власти. Све то је нечувено и то се никако не треба заборавити, наводи Маторчевић.

Подсетимо, кућа новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића запаљена је у децембру 2018. године, када је на гаражу у којој му је био паркиран аутомобил бачен молотовљев коктел. Као непосредног извршиоца, тужилаштво је оптужило Александра Маринковића који се већ дуже време налази у бекству. Пред Другим основним судом у Београду у току је поновљени судски поступак, а наредни главни претрес заказан је за 14. децембар. Непосредно пре паљења куће, физички је нападнут уредник портала Жиг инфо Жељко Маторчевић, а нападачи су и даље непознати.

 

В.Јеремић, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар