Почетна » НАЂЕНИ ДОКАЗИ Грочанин Милан Недић убијен!

НАЂЕНИ ДОКАЗИ Грочанин Милан Недић убијен!

од admin
0 коментар

ПРЕДЛАГАЧИ рехабилитације Милана Недића, председника српске владе за време немачке окупације, дошли су до имена човека за кога постоје оправдане сумње да је одговоран за Недићево убиство, у просторијама Озна, у Улици кнегиње Љубице 23, у Београду.

Ако докажу да је Недић убијен пре 70 година, 6. фебруара 1946, без суђења, по новом Закону о рехабилитацији он би морао аутоматски да буде рехабилитован.

Ово је за „Новости“ потврдио Зоран Живановић, заступник предлагача. Он тврди да је после првог рочишта за рехабилитацију имао неколико позива и сви људи су помињали име једног те истог припадника Озне из западне Србије, као особе која је, наводно, Недића гурнула кроз прозор. Та особа више није жива, али је Живановић о њој прикупио доста података. Његово име ће обелоданити кад докази буду на суду.

– Очекујем да ћемо више детаља о Недићевој смрти добити увидом у његов досије у Архиву Србије. Архив до прекјуче није одговорио на захтев суда да им достави документе и мени омогући увид, па ћу тражити казну – објашњава Живановић.

Архив је обавезан да одговори на захтев суда, а за опструкцију је предвиђена казна до 150.000 динара. Живановић тврди и да би, строго правно гледано, окупациони премијер Србије могао да буде рехабилитован већ сад јер не постоји акт о томе да је он био ухапшен. А закон је прецизан: они који су ухапшени, убијени или им је одузета имовина без формалне одлуке, рехабилитују се аутоматски.

– Имовина му је одузета 4. јануара 1946, уз образложење да се одузима као „одбеглом народном непријатељу“. Како одбеглом, када је већ био у притвору – пита се Живановић.

Да је Недић у то време био притворен потврдио је и документ из Архива Југославије. Реч је о одлуци Државне комисије за утврђивање истине о злочинима окупатора, која је била нека врста истражног органа и која га је саслушала 9. јануара 1946. У случају Недића оптужница никада није подигнута јер се, према званичној верзији, он убио скоком кроз прозор у затвору, у Улици кнегиње Љубице. Не зна се да ли је ту био заточен или је на саслушања довођен из оближње Главњаче.

У међувремену, Александар Недић, праунук ратног премијера, тражио је од државе да се породици врате Недићеви посмртни остаци. Он сумња да је његов прадеда кришом сахрањен у породичној гробници, на Новом гробљу.

У истој гробници су земни остаци Недићевог сина Душана са супругом и кћерком, Маром и Лепшицом, који су страдали у експлозији, у Смедереву, у јуну 1941. Ту је сахрањена и његова кћерка Анђелија, једина која је са оцем била све време рата и посећивала га у затвору, захваљујући потоњем супругу Јосипу Вуковићу, високом функционеру службе унутрашњих послова. Ту је сахрањена и Недићева братичина Живанка.

– Када смо први пут тражили враћање посмртних остатака, из управе гробља су нам рекли да је унутра сахрањено шест ковчега плус један. То је учврстило моје уверење да је тај један управо Милан Недић – каже праунук Александар.

ПРОТЕСТ СУБНОР

РОЧИШТЕ за рехабилитацију је заказано за понедељак, а СУБНОР Београда позвао је својих 17.000 чланове и све грађане да се окупе у 10 сати испред Вишег суда, у Тимочкој улици, и супротставе рехабилитацији сарадника окупатора.

НЕВАЖНА СУДСКА ОДЛУКА

ПО Закону о рехабилитацији, част, углед и грађанска права могу бити враћена за све оне који су лишени живота, слободе и других права из политичких, идеолошких и верских разлога, са судском или административном одлуком или без ње. Ови други, каже Живановић, чак имају приоритет.

Подсетимо се, Милан Недић је рођен 2. септембра 1878. године у Гроцкој од оца Ђорђа, српског начелника и мајке Пелагије, учитељице.

 

(новости/жиг инфо)

Можда ти се свиди

Оставите коментар