Почетна » Награђен први српски геј полицајац

Награђен први српски геј полицајац

од admin
0 коментар

Добитник награде Дуга за допринос борби против хомофобије и трансфобије за 2015/2016. годину је официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП Србије Александар Стојменовић, први полицајац који је објавио да је геј.

Стојменовић се, на свечаности у Старом двору, где му је награду уручила прошлогодишњи добитник тог признања Јадранка Јоксимовић, захвалио у име МУП Србије и своје лично име, истакавши да му награда чини велику част, али и обавезу у даљем раду.

Награду додељује Геј стрејт алијанса.

Своју одлуку жири је образложио тиме да се Стојменовић истакао добром сарадњом са ЛГБТ заједницом, што је утицало на раст броја пријављених случајева насиља и дискриминације према ЛГБТ популацији.

„Стојменовић је и први јавно аутовани припадник МУП-а у Србији. Иако та његова одлука није била лака, он је истрајао у томе, међу својим колегама, али и кроз запажене медијске наступе у којима је не скривајући своју сексуалну оријентацију промовисао активности полиције у раду са ЛГБТ популацијом“, наводи се у образложењу жирија.

Уручујући награду, прошлогодишња добитница и чланица жирија министарка за евроинтеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић честитала је Стојменовићу, за кога је рекла да је показао висок степен одговорности и храбрости.

Према њеним речима, било би добро да у будућности имамо поуздање у рад институција, а да се награђује додатни и лични допринос.

„Нисмо стагнирали по питању поштовања и унапређења свих људских и мањинских права, а Влада има обавезу да промовише једнакост свих који у Србији живе, као и слободу речи, окупљања, права на различитост“, рекла је Јоксимовић.

Добитник награде Александар Стојменовић рекао је да је награда за њега обавеза да у будућности још боље ради на унапређењу ЛГБТ права.

Он је подсетио да је у претходном периоду доста тога учињено на унапређењу сарадње полиције и ЛГБТ заједнице – сачињен је приручник, одржани су бројни семинари и трибине.

„Полицијски службеници су дужни да служе заједници, да поступају одговорно, професионално и хумано и да поштују људско достојанство сваког лица“, рекао је Стојменовић.

Награду „Дуга“ установила је организација „Геј стрет алијанса“ 2013. године, а претходни добитници, поред Јоксимовићеве, били су шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић и Одељење за рад са заједницом МУП-а Србије.

 

(mondo, фото: Тањуг, Сава Радовановић)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

ten + 6 =