Почетна » Најезда комараца због кише: Прскање је немогуће

Најезда комараца због кише: Прскање је немогуће

од Други Пишу
0 коментар

Напади комараца никад гори.

Када пада много кише у овако топлим данима, разлога за славље имају комарци из два разлога – киша им прија, а прскање је немогуће. Из авиона их већ годинама не запрашују, а стручњаци се још увек боре са теоријама завере чиме се запрашују комарци.

Долазе из Европе али и са азијског континента. Гости које не желимо да видимо, а још мање да имамо контакт са њима. Има и домаћих. Ове године појавили су се раније, такав је утисак. Узрок су обилне падавине, па је висок водостај река утицао на њихову бројност.

Еколошки сектор у Градској чистоћи још у марту је кренуо са сузбијањем ларви комараца у приобалним деловима река и каналима. За то нису потребни посебни временски услови. Али за хемијско, и од ове године биолошко сузбијање комараца, неопходно је да температура буде од 18 до 25 степени без кише и ветра како би ефекат био што бољи.

Из Градске чистоће тврде да прскање није штетно за грађане. Биолошки препарат се не прска често, делује на бази позитивне бактерије, како кажу стручњаци, и брзо се разгради у природи.

„Сви препарати су регистровани у Министарству и налазе се на листи биоцида и биоцидних производа. Дозе које се примењују су доста мале, тако да је све то предвиђено за неку намену и нема страха да ћемо изазвати неко тровање јер нам је циљ да у наредним годинама све више користимо биолошки апарат“, каже др Дубравка Планинац из сектора за екологију ЈКП „Градска чистоћа“.

Опасност прети од кућних и азијских комараца

Оно чега би требало да се пазимо јесте кућни комарац. Настањује затворене просторе и може да пренесе вирус Западног Нила.

У последњих неколико година код нас се појавио азијски комарац који може да пренесе више од 20 различитих врста вируса. Њега и кућног комарца је најтеже сузбити јер им је потребно врло мало воде. Могуће је, али ретко, да се, када заливамо цвеће, на тим местима појаве ларве. Најбоља заштита је зато мрежа на прозорима, кажу стручњаци.

Како се заштитити
Светла и лагана одећа помажу у борби против комараца, јер одећу тамне боје комарци лакше примећују. Помажу и разни препарати, попут спрејева, спирала или таблета против комараца.

Постоји и природан лек: комбинација еукалиптуса и лимуновог уља може бити једнако ефективна као препарати. Наравно, увек помаже да носите дуге рукаве и ногавице.

Foto: EPA/AHMAD YUSNI

Катарина Миловац      Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар