Почетна » НАЈТУЖНИЈА СТАТИСТИКА Сваки дан једно дете у Србији оболи од рака

НАЈТУЖНИЈА СТАТИСТИКА Сваки дан једно дете у Србији оболи од рака

од admin
0 коментар

Светски дан деце оболеле од рака обележава се данас у 40 градова Србије, а на београдском Тргу Републике одржана је централна манифестација на којој је између осталог, промовисан хуманитарни број 1150, на који се СМС поруком може донирати 100 динара.

Организација родитеља деце оболеле од рака Нурдор организовала је широм Србије манифестацију која за циљ има да деца која болују, али и њихови родитељи, знају да у борби нису сами.

Сваки дан разболи се једно дете

Члан управног одбора Нуродора Тодор Манчић, рекао је Тањугу да је на овај дан, који се обележава у целом свету, важно знати да се у Србији сваки дан разболи по једно дете.

– Док ми причамо и обележавамо овај дан, неко дете се лечи и неки родитељи живе један паралелни живот и мисле само о свом болесном детету. Ми смо ту да укажемо да такви људи постоје свакодевно – истакао је он.

Из Нурдора се годинама труде, рекао је он, да се данашњи дан обележи у што више градова Србије.

– Трудимо се да у сваком гарду родитељи знају да постоји неки њихов суграђанин који је лечио дете и да на њега може да се ослони и да се обрати за савет и подршку – поручују у овој организацији.

Пошаљи СМС на 1150

На Тргу Републике је данас промовисан хуманитарни број 1150 на који се може послати СМС порука у вредности од 100 динара и тиме помоћи деци која болују од рака.

Светски дан деце оболеле од рака се обележава у целом свету 15. фебруара.

Иако су малигне болести у дечијој доби ретке, оне, после саобраћајних несрећа, представљају други узрок смртности деце.

У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, а сваке недеље једно дете умре од опаке болести.

Малигне болести код деце имају посебну социјалну-медицинску димензију, јер осим детета, погађају и његову породицу.

Овогодишња акција одржана је под слоганом „И ја се борим“ у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Чачку, Ужицу, Суботици, Краљеву, Параћину, Смедереву, Зрењанину, Шапцу, Смедеревској Паланци, Ивањици, Пожаревцу, Ваљеву, Убу, Лајковцу, Малом Зворнику, Рековцу, Пријепољу, Кладову, Трстенику, Врњачкој Бањи, Руми, Бачкој Паланци, Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици, Лесковцу, Пироту, Алексинцу, Врању, Прокупљу, Новом Пазару, Лебану, Сурдулици, Бору, Жабљу и Лазаревцу.

Неколико стотина Нишлија окупило се данас на платоу код тржног центра „Калча“ како би заједно са члановима и волонтерима Нурдора обележили Светски дан деце оболеле од рака.

Нишлије су са платоа пустили више стотина зелених балона и прикључили се акцији „И ја се бирим“.

Марија Томић из Нурдора рекла је да удружење води кампању „И ја се борим“ како би прикупило новац за изградњу новог хемато-онколошког одељења Дечије интерне клинике у Нишу.

– Прва фаза радова завршена је децембра прошле годне, а за комплетан завршетак грађевинских радова неопходно је још 50 милиона динара. Половину тог износа смо прикупили – казала је Томић.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар