Почетна » НАКОН КОНТРОЛЕ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕЊЕ 13 ОБОЛЕЛИХ ОД ЦИСТИЧНЕ ФИБРОЗЕ

НАКОН КОНТРОЛЕ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕЊЕ 13 ОБОЛЕЛИХ ОД ЦИСТИЧНЕ ФИБРОЗЕ

од admin
0 коментар

 

Заштитник грађана је на основу притужби грађана покренуо поступак контроле рада РФЗО са захтевом да га обавести о могућности да се лек „Trikafta“ обезбеди као терапија деци оболелој од цистичне фиброзе из средстава обавезног здравственог осигурања.

Након увида у извештај контролисаног органа, Заштитник грађана утврдио  да лек „Trikafta“ није регистрован у Републици Србији, а да Комисија РФЗО за лечење ретких болести на основу увида у достављену потпуну документацију надлежне здравствене установе, према акту Владе Републике Србије, доноси одлуку о лечењу осигураних лица оболелих од ретких болести лековима за лечење ретке болести из средстава буџета Републике Србије.

Заштитник грађана је утврдио да је РФЗО обезбедио одређена финансијска средства за изузетно скупу иновативну терапију за лечење оболелих од цистичне фиброзе и да су именовани чланови Комисије РФЗО који се баве лечењем цистичне фиброзе.

Ова комисија је крајем августа 2021. године, у складу са финансијским средствима којима тренутно располаже, одобрила почетак лечења 13 оболелих од цистичне фиброзе (деветоро деце и четири одрасла пацијента) лековима „Kaftrio+Kalydeco“, покренула поступак јавне набавке ових лекова и  о овим одлукама обавестила здравствене установе у којима се лече пацијенти којима је одобрена терапија.

Можда ти се свиди

Оставите коментар