Почетна » НАНОГИЦЕ ЗА БЕБЕ Ускоро у породилиштима нови систем заштите новорођенчади од замене и крађе

НАНОГИЦЕ ЗА БЕБЕ Ускоро у породилиштима нови систем заштите новорођенчади од замене и крађе

од admin
0 коментар

Будућим мајкама ће се већ при уласку у породилиште стављати гумена индентификациона наруквица. Након порођаја, беба добија наногицу, која се одмах упарује са наруквицом мајке.

Овако ће укратко изгледати нови систем заштите у породилиштима од отмица и замена беба, који ће на јесен прво почети да се примењује у ГАК Вишеградска и Клиничко-болничком центру “Драгиша Мишовић”, сазнаје “Блиц”.

У породилиштима ће бити постављени сензори који ће омогућити да се тачно зна у ком делу објекта су смештене бебе.

– Од момента када су упарене наруквица и наногица мајке и бебе, прати се ко новорођенче узима и где га носи. Медицинске сестре и бабице, које ће бити задужене за бебе, носиће посебне беџеве и биће део целог система. Уколико неко други узме бебу, софтвер ће то препознати. Тада се одмах активира аларм, аутоматски се затварају улазна врата болнице, а лифтови се блокирају. Исти поступак важиће и ако неко покуша да насилно пресече траку или је скине – објашњава Мирко Мандић из компаније “Салмонт”, која је заступник израелског произвођача безбедносне опреме.

U paru sa majkom: Identifikaciona nanogica za bebe

У пару са мајком: Идентификациона наногица за бебе

Овакав систем безбедности, назван “Бабy матцх”, постоји у више од 600 клиника у Европи и Америци, а Србија ће бити једина у региону која ће га увести.

Да не бих дошло до замене беба, примењиваће се још једна провера приликом отпуста из породилишта.

– На наруквици коју носи мајка постоји дугме, које када се притисне аутоматски се упарује са бебином наногицом. Уколико се на наруквици упали зелено светло, значи да је све у реду, али уколико се упали црвено, знак је да се ради о туђој беби – објашњава Мандић.

U paru sa bebom: Narukvica za majke

У пару са бебом: Наруквица за мајке

У Министарству здравља за “Блиц” кажу да су дали пуну подршку за реализацију пилот пројекта “Бабy матцх” препознавши у њему могућност да се додатно повећа безбедност новорођенчади и породиља.

– Сагласили смо се да се пилот пројекат спроведе у два београдска породилишта, компанија Салмонт се обавезала да ће сама наћи начин да финансира овај пројекат, а након три до шест месеци примене овог система, а на основу утисака запослених у породилиштима и породиља, као и на основу мишљења струке, биће донета коначна одлука о примени система у свим породилиштима Србије.

ЗА НЕСТАЛОМ ДЕЦОМ ТРАГА 6.000 РОДИТЕЉА

У последњих пет деценија расте број пријава у вези са бебама одузетим на порођају, и неки незванични подаци говоре да у Србији има скоро 6.000 родитеља који трагају за несталом децом. Ова цифра не може да буде коначна јер постоје родитељи који, из страха, неверице или неповерења у законску регулативу државе, никада не пријаве случајеве.

Соња Тодоровић   Блиц

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

9 + 12 =