Почетна Друштво „НАПАЛИ СУ ГА ЈЕР ЈЕ СРБИН“ Српског младића у Хрватској претукли због песме

„НАПАЛИ СУ ГА ЈЕР ЈЕ СРБИН“ Српског младића у Хрватској претукли због песме

од admin
0 коментар

Младић српске националности претучен је у кафићу у Окучанима у западној Славонији, како тврди, због пуштања непримерене песме на џубоксу.

– Дошао сам у кафић да се нађем са пријатељицом. Никоме нисам сметао, а нисам ни склон насиљу. Пришао сам џубоксу на коме сам пустио песму, а одједном ми се у лице унео један од гостију којем је сметала песма -рекао је Јован Матијевић (23) младић српске националности из Пакраца за „Јутарњи лист“.

– Добио сам шаком у лице. Покушао сам да се браним, али нисам дуго издржао, посебно након што сам добио коленом у главу. Не сећам се тачно шта се после тога догађало. Освестио сам се тек напољу након што ми је у помоћ прискочио пријатељ, иначе Хрватске националности – каже Јован.

Пријатељ о којем говори његов је комшија Данијел са којим се познаје већ двадесет година.

– Нисмо никоме сметали, а нисмо ни хтели проблеме. Напали су га јер је Србин, али успео сам да их наговорим да престану – додаје Данијел.

„Идеја да се мрзимо због прошлости је луда“

Јован је у нападу задобио повреде лица и модрице на оба ока. Једно око му се потпуно затворило, па су му доктори преписали антибиотике и таблете против болова. Највише се боји, каже, да ће због повреда морати да мирује код куће и да ће због тога остати без посла.

Јован и Данијел причају да се друже упркос томе што има људи који говоре да на би требало.

– Знамо се већ јако дуго, а идеја да треба да се мрзимо због прошлости је луда. Обојица смо премлади, нисмо учествовали у рату и сматрамо да се то нас не тиче – истиче Данијел.

Новинари Јутарњег листа јуче су посетили и кафић у којем се догодио напад. Гости које су су затекли потврдили су да је дошло до туче, међутим негирају да се ради о мржњи на националној основи.

„Добио је батине, јер се бахатио“

Тврде да је младић претучен јер „његово понашање није доличило земљи у којој се налази“. Такође тврде да не гаје мржњу према Србима, а то су поткрепили песмама у џубоксу од којих је већина српских, а хрватских националних песама, кажу, код њих нема.

– Ево, као што видите, нема Томпсонових песама, а овај јуче добио је батине јер се бахатио. Чак смо на Фејсу видјели његову слику са кокардом на глави – рекао је један од гостију који је признао да је био у кафићу током туче, али наводи да није учествовао у њој.

На питање зашто му је толико засметала песма, односно о којој је песми заправо реч и зашто сматра да је Јован заслужио да буде претучен, новинари нису добили одговор. Кратко су рекли: „Не сећамо се песме, али где је нашао баш њу?“

„Ја попио јесам, ал нисам будала“ наводно је наслов спорне песме Крајишника Жарета и Гоција и ради се о љубавној песми.

Полиција још истражује природу сукоба

У пожешко-славонској полицијској управи потврдили су да су примили дојаву о физичком сукобу који се догодио двадесетак минута након поноћи, у ноћи са петка на суботу, а у којем је учествовало више особа.

– Напад се догодио на подручју Окучана, а 23-годишњи хрватски држављанин који је задобио лакше телесне повреде је са подручја општине Пакрац – рекла је представница за медије полицијске управе Ивана Радић.

Навела је како полиција испитује особе повезане са догађајем и како још утврђују околности. Младић је задобио лакше телесне повреде, које се не гоне по службеној дужности, али ако се утврди да је реч о сукобу на националној основи, починитељи ће бити казнено пријављени због злочина из мржње.

Јутарњи лист/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар