Почетна » Народна странка: Здравство жртва нестручности и експеримената

Народна странка: Здравство жртва нестручности и експеримената

од admin
0 коментар

 

Пандемија КОВИД-19 је тешко погодила цео свет, па тако и нашу земљу. Светски дан здравља је и прилика да се ода почаст свим преминулим здравственим радницима који су своје животе уградили у борбу против ове опасне болести, а којих у Србији има веома много. Истовемено, потребно је да они који управљају државом разумеју да здравствени радници и цео систем здравства не могу бити жртве нестручности, недоследности, импровизације и експеримената оних који одлучују о мерама сузбијање епидемије.

Право на здравље је једно од основних права сваког људског бића. Осим ЦОВИД болесника, епидемијски удар су највише осетили и болесници који не болују од ЦОВИД-19. За пацијенте који болују од других, хроничних болести, или који су се акутно разболели и веома тешко или никако не могу да дођу до лекара одговарајућих специјалности у државној установи, неопходно је омогућити да се о трошку Републичког фонда за здравство лече у приватним здравственим установама, јер су у питању особе које годинама плаћају здравствено осигурање.

Непостојање адекватне политике у формирању, развоју специјализованих здравствених кадрова, као и њихов одлив из здравственог система је један од најозбиљнијих проблема са којим се наша земља суочава, а који је, како време одмиче, све израженији. Недостајућу опрему је неупоредиво лакше набавити, него створити недостајући здравствени кадар.

Светска здравствена организација такође позива лидере да осигурају да сви имају једнаке услове за живот и рад који погодују добром здрављу. Нестручно руковођење заштитом животне средине, непримењивање постојећих прописа, несанкционисано загађивање, непланска изградња уништавају зелене површине, воду и ваздух.

Ресорни одбор Народне странке за здравство закључује да превентива мора бити значајан чинилац у планирању развоја здравственог система чак и у најтежим условима, какви су данас.

Одбор Народне странке за здравство

Можда ти се свиди

Оставите коментар