Почетна » Наше пара каратисткиње освојиле бронзу на Првенству Европе

Наше пара каратисткиње освојиле бронзу на Првенству Европе

од admin
0 коментар

 

Категорија Нине Портолан означава таммичаре у колицима, док је Тијана наступила у категорији такмичара са интелектуалним тешкоћама.

Портал Нова.рс раније је писао о Тијани, која са својом мајком Вањушком остварује све могуће и немогуће циљеве.

„Нека сви буду као ја, да гурају. Ја могу, ја хоћу“, то је крилатица наше јунакиње Тијане Стаменовић. Она има 20 година и непресушне амбиције у којима не може да је осујети то што је рођена са Дауновим синдромом. Карате, музика, фотографија, манекенство – Тијана је незаустављива, а ветар у леђа даје јој њена мама Вањушка. Ова прича делује идилично и победнички, али у њој ћете спознати и све препреке постављене пред родитељем који одгаја дете са сметњама у развоју у земљи као што је Србија и жели да оно буде оспособљено за живот. Препреке постављају чак и они чији је задатак да их уклањају.

„Рођени победник, као што и сам датум њеног рођења говори 6. 10. 2000. Као дете са невероватно пуно топлине и огромном количином љубави, којом сваким даном све више плени и осваја најтврдокорнија срца, са којима се свакодневно сусреће. Врло осећајна, продорна и упорна, у жељи да што више постигне и покаже, упркос предрасудама околине, да она мора и може све, као и сва остала деца, а неретко и много више“, тако Тијану описује њена мајка – она која са њом и због ње руши све баријере.

Тијанина љубав према спорту је неуништива, што је показала новим успехом и новоим признањем у колекцији – бронзаном медаљом са Првенства Европе.

„Постала је првакиња државе на 50 и 100 м слободним стилом и тада нам је саопштила да прелази на карате, јер како каже – да пливам знам а карате морам да научим.“

Тренира у карате клубу „Европа“- под будним погледом Сенсеиа Ливиус Бунде. Тренутно има плави појас и још увек не може да прежали што је прескочила жути појас и добила црвени. Она зна ред, а не прихвата да је и то њен велики успех.

Тијана и Нина нека буду доказ да су препреке за живот особа са сметњама у развоју премостиве – чак и у Србији.

Бојана Миловановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

16 − one =