Почетна » Насиље је увек изолација: Родно засновано насиље није приватна ствар и тиче се свих нас

Насиље је увек изолација: Родно засновано насиље није приватна ствар и тиче се свих нас

од admin
0 коментар
Nasilje je uvek izolacija

 

Циљ овог догађаја је био да на једном месту окупи представнике/це институција, организација цивилног друштва, као и локалну заједницу и покрене међусекторски дијалог о родно заснованом насиљу за време пандемије корона вируса, систему заштите жена, нарочито у мање развијеним градским и приградским насељима, и шта сви/е ми као појединци/ке и као друштво можемо и треба да урадимо да допринесемо решењу овог проблема, кажу саговорнице Тамара Бањац, Исидора Паклар и Јелена Станковић.

“Главна препорука и закључак са овог округлог стола јесте да је неопходно да се креира системски обруч који ће од почетка до краја пратити жену и бити јој подршка у свим фазама изласка из процеса насиља. Велики одзив институција, организација, грађана и грађанки, само је потврдио ово и указао да је неопходно да се сви/е ми укључимо у решавање овог проблема, за време, али и после пандемије корона вируса”, истичу саговорнице.

Ирида је основана 2018. године, а Ириду су основале наше саговорнице које су омладинске раднице.

“Међутим, Ирида је данас много више. Ириду представљају храбри млади људи, жене и мушкарци, који/е постављају питања, подстичу дискусије, не прихватају да игноришу оно што их ‘жуља’. Њима није тешко да ‘преломе језик’ и кажу спортисткиња или научница, не мисле да је феминизам ‘ружна реч’ и неће да окрећу главу и ћуте о родно заснованом насиљу. Сви заједно се залажемо за равноправно друштво, у којем су појединке и појединци, слободни од родних норми, ограничења, предрасуда и дискриминације”, додају саговорнице.

У оквиру пројекта “Насиље је увек изолација” планиран је наставак кампање која је трајала од маја до јула ове године и имала је за циљ повећавање видљивости нових СОС контаката организација СОС Женски центар и … Из круга Војводина.

Nasilje je uvek izolacija

“Наставак кампање коју планирамо да реализујемо, како у онлајн окружењу, тако и у локалној заједници, али овог пута у мање развијеним деловима града (Клиса, Адице, Телеп…). Како су ово месне заједнице у којима претежно живе грађани/ке нижег социо-економског и образовног статуса, у њима је, нажалост, и стопа родно-заснованог насиља већа. Са друге стране, кампања ће се спровести и у приградским насељима: Сремска Каменица, Сремски Карловци, Ветерник, Футог, Петроварадин, имајући и виду да су женама мање доступне, како информације о СОС подршци, тако и саме услуге СОС подршке јер се исте не пружају у насељу којима живе. Такође, организоваћемо још три јавна догађаја са циљем да наставимо започети међусекторски дијалог и креирамо одрживо системско решење које ће допринети смањењу родно заснованог насиља”, рекле су саговорнице.

Када су увидели да је пандемија и стање у ком смо све сви затекли, нажалост, у великој мери повећало стопу насиља над женама, чије ћемо последице видети и у будућности, осетили су потребу да као организација која делује у области превенције и едукације, учине нешто како би на неки начин помогли жртвама, са једне стране и подстакли заједницу, не само да прича већ да се укључи у решење овог проблема, јер родно засновано насиље није приватна ствар и тиче се свих нас.

Три пута више позива ка СОС линијама за време пандемије

Кажу да је прва фаза кампање прошла одлично. На друштвеним мрежама су досегли више од 15.000 корисника, залепили су плакате у више од 50 објеката у Новом Саду.

Paralelna pandemija 1

“Такође, из СОС женског центра и … Из Круга Војводина, чије СОС контакте подршке смо делили, су нам потврдили да је број позива за време кампање био три пута већи него у истом периоду претходне године. Додатно, велики одзив институција, организација, грађана и грађанки на округли сто којим смо најавили/е почетак друге фазе кампање, улива нам поверење да ће и она бити подједнако успешна. Шта више, људи нам се већ јављају за лепљење плаката, тако да бисмо искористиле ову прилику да позовемо све заинтересоване да нам пошаљу своју адресу на мејл организацијаирида@гмаил.цом, а ми ћемо њима послати плакат са СОС контактима подршке који могу да залепе у улазу своје зграде, локалној продавници, пекари, кафићу, итд. и на овај начин пошаљу поруку свим женама које трпе насиље да нису саме”, кажу саговорнице.

Наишли су на велики одзив грађана и грађанки при дељењу плаката, истичу.

“Кампања која се одвијала на друштвеним мрежама је добила велику подршку и инфлуенсера/ки, као и познатих личности, што је СОС контакте подршке учинило доступним још већем броју жена, и то широм Србије. Истовремено, кампања се одвијала и на територији града Новог Сада, у оквиру које су постављени плакати са СОС контактима у више од 50 објеката (кафића, ресторана, пекара, фризерских салона, књижара, итд.) Додатно, кампању су подржали и грађани и грађанке који су плакате постављали и улазима својих зграда”, истичу и додају да још једном позивају све да им се прикључе у другој фази кампање, јер како кажу, насиље се тиче свих нас.

Пандемија коронавируса утицала је на пораст насиља

Како кажу оне, подаци УН Wомен показују да се број позива на СОС телефоне за помоћ женама у ситуацији насиља, повећао и до 7 пута током периода пандемије.

“То су жене које су биле у могућности да затраже помоћ. Шта је са онима које нису? Проглашењем ванредног стања услед ширења ЦОВИД 19 обољења, жене у Србији, али и широм света, поред пандемије корона вируса, биле су изложене и пандемији насиља. Ограничење кретања, изолација, повећан ниво стреса, општа небезбедност и велика усмереност институција на борбу са пандемијом, допринела је стварању услова да се родно засновано насиље неометано повећа”, додају.

Кампању “Насиље је увек изолација” – И фаза можете погледати на линку овде.

Промени.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар