Почетна » Наставница из Трстеника се враћа се у школу

Наставница из Трстеника се враћа се у школу

од Други Пишу
0 коментар

Професорка Марија Стевановић, којој су 9. новембра у Техничкој школи у Трстенику ђаци измакли столицу, смејали се њеном паду, снимали је и дистрибуирали тај снимак путем „Вибера“ и „Инстаграма“, поново почиње да ради 14. фебруара, сазнају „Новости“.

Она је за Новости потврдила да ће се обратити Министарству просвете и Школској управи како би се за њу направио план подршке, исто као што је то учињено за ученике који су жртва неког насиља.

„Очекујем да ускоро и тужилаштва, односно судови у Трстенику и у Крушевцу донесу одлуку у поступку“ – наводи Марија Стевановић.

Према речима професорке, на делу је „бацање прашине у очи“ и покушај релавитизације целог инцидента, и то, како каже, путем анонимног писма појединца из колектива, и новог снимка из учиниоце, на којем она вређа ученике, називајући их, како су објавили неки медији, „магарче“, „коњу“:

„То је извучено из контекста“, каже професорка.

„Ниједан дисициплински поступак се није водио против мене за све ове године колико радим у школи. Уколико сам заиста опасност за школу, зашто се раније појединац није жалио на мене“.

У међувремену, у школи је готово немогуће наћи званичне саговорнике, осим анонимних. У поменутом анонимном писму штити се директор школе, чију смену је прошле недеље затражио Актив директора средњих школа.

За сада је извесно да ће се Наставничко веће, први пут после 23. новембра, ускоро поново изјашњавати о статусу ученика Н. Ж. (17) и М. М. (18), два виновника инцидента, који су, по тадашњој одлуци већа, наставили да похађају наставу до окончања васпитно-дисциплинског поступка.

Министар Бранко Ружић рекао је синоћ за РТВ Војводине да ће данас имати на столу извештај просветне инспекције у Техничкој школи у Трстенику. Очекује се да после тога донесе одлуку о могућој смени директора. Најавио је још један одлазак инспектора у школу, који је планиран за сутра, а претпоставља се да ће овога пута бити под лупом читава процедура поступања од самог инцидента до сада.

Прво ће се одлучивати о статусу М. М., који ниједног тренутка није изостајао из школе, док се Н. Ж. настави прикључио од другог полугодишта.

Сва три ђака, М. М., Н. Ж., као и И. К. (17), који се исписао из школе пре одлучивања о његовом статусу, процесуирају се пред правосудним органима у Крушевцу, односно у Трстенику, због основа сумње да су починили кривично дело квалификовано као злостављање и мучење у саизвршилаштву.

Виши суд у Крушевцу би требало да одлучи о даљем поступку према Н. Ж. и И. К., који се због година процесуирају по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела. Н. Ж. је требало да буде саслушан 15. јануара.

„Психијатар се тада изјаснио да је Н. Ж. способан да да изјаву пред тужиоцем и судијом у оквиру судске истраге, али се он бранио ћутањем – наводи извор „Новости“.- И. К. је, као и професорка, саслушан у децембру.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; printscreen/Nova S

Новости/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар