Почетна » Настрадали рудари добили мурал у Алексинцу

Настрадали рудари добили мурал у Алексинцу

од Други Пишу
0 коментар

Рудари који су трагично настрадали 1. априла у несрећи у руднику „Соко“ добили су мурал на фасади куће у близини вртића „Лане“. На муралу су осликани портрети осморице настрадалих рудара и њихов улазак у јаму у рударској опреми.

У несрећи у руднику „Соко“ погинули су Дарко Златковић (43), Ненад Тривунац (37), Петар Петровић (31), Радован Грујић (47), Бранко Чокорило (56), Бранислав Златановоић (55) и Живковић Братислав (59). У несрећи је повређено 20 њихових колега.

Мурал је осликао Дејан Марковић, а израду је финансирала Међународна хуманитарна организација „28. јун“.

Та организација је 40 дана након погибије рудара донирала њиховим породицама 8,8 милиона динар, а 1,2 милиона динара је подељено повређеним рударима за лечење.

Средином прошлог месеца на фасади Дома рудара у насељу Алексиначки Рудници завршен је мурал рудару Бојану Стајићу (34). Мурал је урађен на иницијативу супруге настрадалог руда и мештана, који су и сакупили новац за израду.

Бојанова супруга Драгана Јовановић казала је тада да је израда мурала била њена жеља од саме погибије њеног супруга.

„Урадили смо то са циљем да остане успомена на њега, да наш син Лав може сутрадан да свакоме покаже свога оца. Моћи ће са поносом свакога да одведе до мурала и каже да њега отац није оставио, да је имао оца и да је његов отац јунак који је страдао у руднику. Остаће то њему трајно, а успели смо захваљујући заједничком ангажовању пријатељи и мештана Алексиначких рудника”, истакла је Драгана.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу још се није огласило нове информације о истрази.

Тужилац Иван Митровић је раније рекао да ће све нове инфофмације бити информације бити објављене на порталу ОЈТ Алексинац.

Рудари у руднику „Соко“ настрадали су услед цурења метана, до којег је дошло пошто се урушило рударско окно.

Миљана Исаиловић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар