Почетна » „Не потписујемо подвалу, тракторима на ауто-пут, па за Београд“

„Не потписујемо подвалу, тракторима на ауто-пут, па за Београд“

од Други Пишу
0 коментар

Председник Скупштине Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Милета Сланкаменац рекао је да се припрема нови протест пољопривредника, доласком тракторима ауто-путевима до Београда.

Он је за Бету рекао да је то удружење пољопривредника обавестило премијерку Ану Брнабић да неће потписати текст који им је предложила, након преговора због подвале настале његовим прекрајањем.

„Са барикада смо се склонили само због преговора Србије са приштинским властима у Бриселу. Већ се организујемо и тракторима ћемо из свих крајева Србије на ауто-пут, право за Београд“, рекао је Сланкаменац.

У предлогу, након дуготрајних преговора са премијерком Аном Брнабић, како је рекао, не налази се ни близу испуњених обећања, поводом њихових захтева који су јој уручени пре протеста и блокаде саобраћаја.

Захтеви пољопривредника су, како је рекао, били да се укине забрана извоза свих пољопривредних производа и да се укине акциза на 100 литара горива по хектару, без обзира на површину поседа.

Додао је да је на листи и захтев да се повећају подстицаји у сточарству по грлу стоке и субвенције за млеко, као и да се исплате заостала дуговања по том основу и боље заштите домаћи повртари и воћари од увоза.

„Уведене су квоте за увоз поврћа из земаља ван ЕУ јер из ње, због раније потписаног споразума о слободној трговини не може, али не знамо шта пише у споразуму Опен Балкан. Ако у том документу нема ограничења за увоз поврћа и воћа, то значи да ће на тржиште без препреке стизати парадајз из Македоније и Албаније“, рекао је Сланкаменац.

Он је рекао да су пољопривредници тражили и повећање субвенција по хектару на 300 евра и субвенције за минерално ђубриво од 50 одсто о чему представници владе нису желели ни да разговарају.

То удружење је, како је рекао, подржало и захтев пољопривредника из Стига да откупна цена сунцокрета буде око 90 динара, а они су подржали захтеве Иницијативе.

Једини захтев који је испуњен, према његовим речима је укидање одлуке о забрани извоза пољопривредних производа, акциза за гориво је укинута за 50 литара за домаћинства која имају до 20 хектра, а не на 80 уместо 100 литара на колико су пристали како би направили уступак.

Захтев за повећање подстицаја за млеко је, према његовим речима, уместо за целу ову годину прихваћен, али само за један квартал у износу од 10, а не 15 динара по литру.

Представници владе су, како је рекао, понудили мораторијум на кредите на годину дана и одлагање плаћања закупа земљишта што нису ни тражили.

Пољопривредници траже и решавање проблема наплате накнаде за одводњавање за целу територију Србије и изналажење решења за проглашење елементарне непогоде због суше и преполовљеног рода уљарица и кукуруза.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар