Почетна » Не ваљаш онолико колико хране бациш, уништиш!

Не ваљаш онолико колико хране бациш, уништиш!

од Други Пишу
0 коментар

У Србији се, према проценама, баци 10 пута више хране него што се донира. У Босни и Херцеговини је укинут ПДВ на донације хране пред истеком рока трајања.

Тиме је створена могућност да се сва храна коју су до сада компаније уништавале, донира у периоду у којем је она још у потпуности употребива. (Компанијама и дистрибутерима се више исплати да униште храну јер онда не морају да плаћају пдв који би платили ако би ту храну донирали). Овим се директно утиче на подршку најсиромашнијим становницима БиХ, јавним кухињама и другим посредницима.

У исто време смањује се и загађење околине која се догађа услед емисије штетних гасова приликом уништавања хране. Адела Чомић из сарајевске Фондације Мозаик, која је иницирала коалицију која је успела да издејствује укидање овог пдв, говорећи на округлом столу Српског филантропског форума, нагласала је да је било изузетно важно да створе широку коалицију различитих хуманитарних организација, компанија и медија. И да се сензибилирају доносиоци одлука, који су такође постали активни у доношењу најбољег могућег решења.

Адела је рекла да су много помогла и искуства из Србије које су пренели представници Траг и Каталист фондације. И управо на том месту види се парадокс: исте фондације уз Српски филантропски форум, Фондацију Ана и Владе Дивац, Смарт колектив, Форум за одговорно пословање и Привредну комору Србије, покренули су у оквиру владиног Савета за филантропију исту иницијативу још 2018. године. И до данас и поред убедљивих аргумената није било разумевања за ову одлуку од стране надлежних.

У обе земље статистика говори о томе да се баца огромна количина хране, више од 80 килограма по глави становника годишње. То је много али је и још више када се у ову рачуницу просека, одузме пола милиона грађана који немају довољно хране за преживљавање и још најмање три пута толико оних који једва покривају крај с крајем и који сигурно ништа не бацају од хране.

Тако да просек драматично расте.

На округлом столу говорили су и Снежана Савчић Петрић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Тодо Терзић из НАЛЕД-а и Жељко Митковски из Фондације Ана и Владе Дивац, који се захвалио свима који брину о угроженом становништву и донирају храну и представио активности Коалиције за доброчинство који су учињени у претходним годинама, истакавши да укидање ПДВ-а на донације хране подржава 88% становника Републике Србије, као и да би укидање ПДВ-а повећало донације хране ка угроженом становништву и смањило стварање отпада од хране који загађује ваздух, воду и земљиште.
До сада је 20 земаља чланица ЕУ укинуло ПДВ на донације хране у складу са Смерницама за донирање хране ЕУ.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар