Почетна » НЕЋЕ ИМАТИ КО ДА НАС ЛЕЧИ Сваке године Србију напусти око 600 лекара! Тражи се увођење 3 хитне мере

НЕЋЕ ИМАТИ КО ДА НАС ЛЕЧИ Сваке године Србију напусти око 600 лекара! Тражи се увођење 3 хитне мере

од Други Пишу
0 коментар

Око 600 лекара сваке године оде на рад у иностранство, јер су плате у земљама Западне Европе неупоредиво веће него у Србији.

Почетком године здравствени радници добили су повећање од 12,5 одсто али ни то није довољно за пристојан живот. Дефицит здравствених радника осећа се у свим здравственим установама, а посебно у сеоским срединама. Представници синдиката кажу да су неопходне хитне мере које подразумевају повећање плате, решавање стамбеног питања за „беле мантиле“ и боље услове рада.

У истраживању које је крајем прошле године спровео Центар за политике и еманципације у сарадњи са Синдикатом лекара и фармацеута Србије наведено је да се осим ниских плата као разлог за одлазак из земље наводи несигурност запослења, мобинг на радном месту, као и изложеност насиљу.

Проблем недостатка лекара већ се осећа у мањим срединама у унутрашњости. Поједине локалне самоуправе понудиле су и станове за младе лекаре како би попунили упражњена места у сеоским амбулантама, али ни то није дало жељени резултат.

Министарка здравља Даница Грујичић каже да је тренутно у Србији 1.400 незапослених лекара. Она је критиковала младе лекаре због тога што, како каже, неће да раде у унутрашњости где има слободних радних места.

Како је рекла „радије ће остати са татом и мамом или отићи у Канаду него да раде, рецимо, у Малом Зворнику или негде у Војводини где нема довољно лекара“.

Више се научи у сеоским амбулантама

Зоран Илић, председник синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“ каже да разуме младе лекаре који траже боље услове, веће плате, али је навео да се посао најбоље учи у сеоским амбулантама, где се због специфичних околности ради и мала хирургија.

– Наши професори су увек говорили ‘ко није радио на селу, ко није имао могућности да ради и малу хирургију, није постао прави лекар’. Да се не наљуте на ову моју изјаву млади лекари, али на селу се научи много више него можда касније у болницама – рекао је Илић.

Да би млади по завршетку Медицинског факултета отишли на село да раде потребно је, сматра Илић, обезбедити им бесплатно становање, додатке на плату.

Запошљавање 100 најбоиљих дипломаца

Напомиње да су као један од репрезентативних синдиката дали сагласност за запошљавање 100 најбољих дипломаца медицинских факултета и здравствених техничара медицинских школа.

– Они ће највероватније бити распоређени по клиничким центрима јер имају висок просек – рекао је он.

Наводи да су тражили састанак са министарком здравља како би разговарали о реформама у приматрној здравственој заштити и да се мора мењати капитациона формула.

Иначе, Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност“ непосредно пред корону издао је саопштење да се неће зауставити одлазак здравствених радника из Србије уколико медицинска сестра не буде имала плату 900 евра, а лекар 1.800 евра.

– Навели смо 11 ставки које су важне да се заустави одлазак лекара. Како би се задржали здравствени радници у земљи плата мора да се повећа 30 до 40 одсто. То је циљ који Влада Србије има до 2025. године, али ако се настави овако инфлација ће то све појести. Очекујемо још једно повећање плате у овој години. Ако не буде тога онда ћемо донети одлуку на синдикалним органима да ли ће бити протеста – навео је Илић.

Додаје да су бољи услови рада, веће плате, станови за лекаре, мере које могу да зауставе „беле мантиле“да одлазе у иностранство.

Одлазе кардиолози, радиолози, анестезиолози…

Не постоје прецизни подаци колико лекара годишње оде у иностранство. На оквирне бројке могу да укажу издати лекарски сертфикати које издаје Лекарска комора Србија. Гледајући период од 2012. до 2021. године, највише лекарских сертификата је издато 2016. године – 799, а најмање 2012 – 338. Из Коморе истичу да не траже све земље сертификат добре праксе, што отежава прецизно праћење миграција лекара. Процењује се да је међу њима највише интервентних кардиолога, радиолога и анестезиолога.

Одлазак специјалиста јесте највећи проблем. Да држава добије кардиохирурга од дипломца медицинског факултета потребно је још најмање десет година специјализације и обуке. Због тога је сваки одлазак лекара специјалисте, али и искусне медицинске сестре огроман ударац за здравствени систем. Наравно, важно је задржати и младе лекаре.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

Еуронеwс/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар