Почетна » „НЕК ЈЕ ЖИВО И ЗДРАВО, САМО НЕК ЈЕ ВОДОЛИЈА“ Суманути тренд: Жене темпирају царски рез да им дете не буде ЊАЊАВИ ХОРОСКОПСКИ ЗНАК

„НЕК ЈЕ ЖИВО И ЗДРАВО, САМО НЕК ЈЕ ВОДОЛИЈА“ Суманути тренд: Жене темпирају царски рез да им дете не буде ЊАЊАВИ ХОРОСКОПСКИ ЗНАК

од admin
0 коментар

Све више жена у Србији темпира и заказује датум порођаја „царским резом“ само због хороскопског знака свог детета. Иако је царски рез озбиљна хируршка интервенција, труднице су спремне на све само како би њихова беба била у жељеном знаку.

Многе јавне личности породиле су се „царским резом“ управо због хороскопа. Неке од њих су у консултацији са својим астролозима темпирале датум, па чак и сатницу рођења свог чеда ради хороскопског знака, подзнака и наталне карте.

На то се одлучила Јелена Карлеуша, која је темпирала да јој се друга ћерка роди истог дана као и прва, спекулише се да је певачица Емина Јаховић такође изабрала датум рођења деце, а на исто су се одлучиле и друг познате певачице, пише „Курир“.

Jelena Karleuša

Астролог Владимир Влајић каже да му се труднице обраћају веома често за консултације кад је реч о овој теми.

– Све чешће људи то користе, дам им неколико опција које мислим да су најбоље за тај моменат, у тих седам до десет дана кад би отприлике требало да буде обављен „царски рез“. Углавном су жене те које намештају, оне одаберу шта им се највише допада, који је то датум и одмах телефоном заказују порођај за одређени дан – прича Влајић.

Према његовим речима, доста људи са естраде користи ову методу, али не само они.

– Има доста примера, долазили су код мене жалећи се. „Нећу да буде њањави Рак, хоћу да буде Лавица“, па прегурају тај неки термин – наводи Влајић.

Начелница породилишта у ГАК „Народни фронт“ Проф. др Снежана Ракић сматра да је заказивање „царског реза“ само због жељеног хороскопског знака неозбиљно.

dr Snežana Rakić

– То је могуће, али тај свет се углавном порађа приватно. Лично нисам имала таквих случајева, чак и ако колеге добију такве захтеве, они буду одбијени, јер доктори то не прихватају. У нашој државној установи се све ради по протоколу. Да би се урадио „царски рез“, мора да постоји строга индикација, то је озбиљна операција, а одлуку о томе не може донети гинеколог појединачно. Људи могу имати разне идеје, али доктори су ту да на сваки начин то оповргну и не пристану на компромис – каже Ракићева.

Ратко Божовић, социолог, истиче да је ствар с „намештањем“ датума рођења ради хороскопа, што је покренула естрада, отишла предалеко.

Ratko Božović

– Сматрам да је то погрешно. Све то је отишло предалеко са уверењем да се зна апсолутно, а не зна се, и то је велика конфузија – наводи Божовић.

Гинеколог-акушер др Зоран Савић рекао је да у установи у којој ради није било таквих случајева, али да не може да каже да тога нема.

– За то не постоји медицинско оправдање, „царски рез“ може да се ради у строго индикованим медицинским случајима. Уколико постоје индикације у интересу мајке или плода, онда може да се ради „царски рез“, али не на захтев труднице. То је озбиљна хируршка интервенција, при којој постоји ризик и за живот труднице. Ништа није боље од природног порођаја, не би требало радити медицинске радње које нису неопходне. Велики сам противник тога, посебно уколико не постоје строге медицинске индикације – наводи он.

Шта је „царски рез“

Реч је о озбиљној хируршкој интервенцији, о којој одлуку доноси лекар. Након њега, боравак у болници траје пет до седам дана, а шав се уклања након седам дана од операције. Током опоравка потребно је избегавати дизање тешких предмета и обављање напорних послова, а тек након шест недеља се можете вратити свакодневним активностима.

Код жена које су се породиле на овај начин, већа је могућност да се јаве респираторни проблеми чак и кад је захват планиран, а ризик се повећава уколико се захват ради пре 39. недеље трудноће. „Царски рез“ може да онемогући дојење.

Статистика

У Србији се дневно уради око 50 „царских резова“, односно 17.000 на годишњем нивоу. У приватним породилиштима „царски рез“ кошта око 3.000 евра.

Курир/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар