Почетна » Некажњивост и толеранција онлајн насиља над новинарима од стране правосуђа и полиције БиХ су неприхватљиви

Некажњивост и толеранција онлајн насиља над новинарима од стране правосуђа и полиције БиХ су неприхватљиви

од admin
0 коментар

 

Јасмин Мулахушић је на свом профилу објавио пост у којем описује један од својих бизарних снова у ком су га напале змије, како им реже главе, те да је једна од оних из његовог сна Борка Рудић. Након тога са истог профила настављено је објављивање постова у којима се таргетирају новинари Никола Вучић и Амир Зукић. Такође, коментари испод ових објава су увредљивог и претећег садржаја, укључују говор мржње и помињу њихову националност.

Јасмин Мулахушић, који живи у Луксембургу, ухапшен је на граници између БиХ и Хрватске почетком септембра 2021. због ранијих претњи новинарима у БиХ и другим јавним и политичким личностима. Он се терети за кривична дела изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости. Суд Босне и Херцеговине га је пустио на слободу и није одредио мере забране.

Прошле недеље мрежа СафеЈоурналистс објавила је саопштење сличним поводом, када су колегиница Борка Рудић и Лејла Турцило, професорка на Универзитету у Сарајеву, заједно нападнуте из истог националистичког и радикалног круга и појединаца.

Директор мреже СафеЈоурналист Драган Секуловски рекао је: „Вербални напади појединаца на новинаре који у прошлости нису изведени пред лице правде су још један аргумент зашто је важно зауставити политику некажњивости. Толеришући такве претње од стране надлежних државних органа у БиХ, напади се понављају са циљем да се наметне цензура, утишају се критички гласови и слобода мишљења, не само у новинарској заједници, већ и у босанскохерцеговачком друштву у целини“.

Нагласио је да је „насиље над свим нашим колегама из БиХ озбиљна претња за више од 8.000 новинара“ које представља мрежа СафеЈоурналистс. „Изражавамо своју солидарност са њима и захтеваћемо највећу казну за све претње упуц́ене нашим колегама које су мотивисане овим инцидентом“, истакао је Секуловски.

Мрежа СафеЈоурналистс, која окупља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује нападе и таргетирање новинара и браниоца слободе медија у БиХ. Захтевамо брзу и ефикасну истрагу и одговарајућу казну за починиоца. Такође, позивамо надлежне органе да преиспитају одлуку о пуштању Јасмина Мулахушића на слободу, посебно имајући у виду да је наставио са истом праксом као и до сада, те да постоји могућност понављања кривичног дела.

Мрежа СафеЈоурналистс ће обавестити све релевантне домаће и међународне актере о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље – Загреб, 23.09.2021.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар

six − three =