Почетна » Нема новца за поштаре који штрајкују, али има 200.000 евра за СНС таблоиде и Ер Србију

Нема новца за поштаре који штрајкују, али има 200.000 евра за СНС таблоиде и Ер Србију

од Други Пишу
0 коментар

Део радника „Поште“ месецима се жалило на лоше услове рада у овој фирми, и тражило повећање плате, а јуче је њих троје ступило у штрајк глађу. Услови рада су лоши, плате ниске, а неретки су и политички притисци. Са једне стране имамо очајне раднике, а са друге руководство „Поште“ које је од јануара до марта склопило спонзорске уговоре „тешке“ 200.000 евра. Уместо да новац преусмере на раднике, новац је отишао за спонзорисање „Објектива“, „Напретка“ из Крушевца, Ер Србије…

Троје радника ЈП „Пошта Србије“, Стефан Митровић, Зоран Павловић и Срђан Попадић, провели су протеклу ноћ у шатору испред зграде Поште након одлуке да јуче од 12 часова почну штрајк глађу.

На овакав радикалан чин одлучили су се након што су месецима протестовали и узалуд тражили побољшање плате и боље услове рада. Уместо већих плата и квалитетнијег живота дочекали су да разапињу шатор у центру града, будући да им је то једина шанса да се изборе за своје захтеве.

Док са једне стране „Пошта“ нема новца за веће плате и боље услове рада, у каси итекако има простора за финансирање бројних пројеката у којима држава има власништво, па самим тим и интерес.

Тако је од 1. јануара од 31. марта ове године „Пошта“ склопила чак пет спонзорских уговора, чија је укупна вредност 21.987.000 динара или близу 200.000 евра.

Највише новца је издвојено за Фудбалски клуб “Напредак” из Крушевца – око 14,2 милиона динара. Како пише у извештају о пословања Поште за период од јануара до краја марта 2022, тај уговор је делимично реализован. До априла ове године Напретку је исплаћено око 5,6 милиона динара, док ће остатак новца бити исплаћен до краја 2022.

По висини спонзорског уговора следи Београдски фестивал игре, на чијем челу је Аја Јунг. То удружење је од Поште добило три милиона динара.

Међу онима који су добили новац од Поште је и портал Објектив, који је на име спонзорства са поменутим јавним предузећем приходовало 2,16 милиона динара. Није познато какав је интерес руководства те државне компаније да тај медиј близак власти спонзорише.

Спонзорски уговор са Поштом склопила је и Ер Србија, која је претходних година неретко добијала огромне суме новца из државног буџета. Тој авио компанији уплаћено је око 1,6 милиона динара.

На списку оних који су добили новац од Поште је и Политика АД. Судећи по подацима из извештаја, Политици је на рачун легло 1,08 милиона динара.

Данило Савић/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар