Почетна » Ненад Стефановић сазвао колегијум ВЈТ, тужиоци га критиковали

Ненад Стефановић сазвао колегијум ВЈТ, тужиоци га критиковали

од Други Пишу
0 коментар

Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић сазвао је колегијум Вишег јавног тужилаштва и први пут дао реч заменицима тужиоца, сазнаје Н1 из извора у тужилаштву.

Према тим изворима, људи су говорили о томе колико су у несигурном положају, да су под стресом, да они одговарају за предмете, а он у јавности каже да су само „обрађивачи предмета“, и да их то вређа.

Тужиоци су Стефановићу, такође, рекли да је обрукао и Скупштину која га је бирала, наводе извори Н1.

Он је казао да укида Вибер групе да не би било писаног трага, док су тужиоци захтевали да се према правилнику води записник на колегијумима да остане траг.

Колеге су аплаудирале онима који су дигли глас против Стефановића, наводе извори Н1 из тужилаштва.

Потпредседница Странке слободе и правде и шефица посланичке групе „Уједињени“ Мариника Тепић саопштила је, такође, да се на колегијуму у Вишем јавном тужилаштву већина тужилаца побунила против вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића и да су аплаудирали у знак подршке смењеним колегиницама Јасмини Пауновић и Бојани Савовић.

„Управо се завршио Колегијум у Вишем јавном тужилаштву у Београду. Први пут се већина тужилаца побунила против шефа Ненада Стефановића и рекло му: ‘Срам те било, обрукао си и Скупштину која те бирала’. И аплудирали у знак подршке смењеним колегиницама из антикорупцијског одељења“, написала је Тепић у објави на Твитеру.

Подсетимо, раније данас је виши јавни тужилац Ненад Стефановић поднео Поверенику Државаног већа тужилаца за самосталност тужилаца „захтев за заштиту од недозвољеног утицаја појединих медија и политичара који већ неколико дана износе неистините тврдње о поступању у Вишем јавном тужилаштву у Београду“.

Стефановић је у жижу јавности дошао због случаја тужитељке Бојане Савовић, која је само дан након акције полиције и ВЈТ када је ухапшено шест особа осумњичених да су оштетили ЕПС за 7,5 милиона долара током извођења радова на термоелектрани Костолац Б, смењена са тог случаја иако је дуже од годину водила истрагу око ЕПС.

Савовић је у среду наложила полицији хапшење шест особа а у четвртак су је сменили с тог случаја – одузели су јој предмет и пребацили је из Одељења за борбу против корупције у друго. Такође, и заменица јавног тужиоца Јасмина Пауновић, која је заједно са колегиницом Бојаном Савовић радила на предмету малверзација у ЕПС – премештена је. Она је премештена у друго одељење након што се, како је рекла, у Вибер групи успротивила информацији да о сваком будућем раду са полицијом тужитељи морају да се консултују са својим шефом одељења, после чега је сазван колегијум на ком јој је речено да то више тако „неће моћи“.

Иначе, Више јавно тужилаштво у Београду је саопштило да су „нетачне информације које су се појавиле у појединим медијима да је заменица Вишег јавног тужилаштва у Београду Бојана Савовић смењена“ и да јој је „одузет предмет у вези са злоупотребама у ЕПС-у“. „Тачно је да је Савовић редовном изменом годишњег распореда, а по сопственој раније израженој жељи, пребачена из Посебног одељења за сузбијање корупције у Одељење за општи криминал“, наведено је, између осталог, тада у саопштењу ВЈТ.

Тужилаштво је навело и да је „реализација кривичног предмета ‘ЕПС’ и хапшење осумњичених извршено по налогу Вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића и првог заменика за сузбијање корупције Бранкице Марић“, а „како би се поступање убрзало“. Навели су и да је „поменута заменица одуговлачила предистражни поступак“.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар