Почетна » НЕУНИШТИВА АМБРОЗИЈА СЕ ШИРИ СРБИЈОМ Најгоре ће бити алергичнима у ових ШЕСТ ОПШТИНА

НЕУНИШТИВА АМБРОЗИЈА СЕ ШИРИ СРБИЈОМ Најгоре ће бити алергичнима у ових ШЕСТ ОПШТИНА

од admin
0 коментар

Напуштена имања, зарасле парцеле, али и речна корита Саве и Дунава који се не одржавају, као и тек пооране њиве, места су због којих већ више од деценије мучимо муку са једном од најјачих изазивача алергија, амброзијом.

Амброзија је ових дана поново задала муке свима који су алергични на њен полен. Наиме, због температура од преко 32 степена Целзијусових, цветање амброзије било је успорено, те већина алергичних није имала већих мука претходних недеља.

Међутим, са захлађењем, значајно је повећана концентрација полена амброзије у ваздуху, а према подацима Агенције за заштиту животне средине концентрација је ушла у „црвену зону“ на Звездари у Београду, у Панчеву, Сомбору, Сремској Митровици, Врбасу и Пожаревцу и то са тенденцијом раста и у следећој недељи. Каква је очекивана концентрација полена у овим, али у осталим градовима, можете да погледате ОВДЕ.

Као пример колика је концентрација, Митровићева наводи да је у Београду измерено 68 поленових зрна у ваздуху по кубном метру, док је гранична вредност 15 зрна.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine

– Падом температуре амброзија инванзивније цвета. Према нашим дугорочним мерењима, први дани септембра су дани највеће концентрације јер тада почињу да цветају и бочне гране корова, а та ситуација трајаће до краја септембра – каже Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена у Агенцији за заштиту животне средине.

Шири се неверовантом брзином

Амброзија је моћна биљка која се шири огромном брзином. Наиме, њен полен може да прелети више стотина километара и да чека повољне услове за развитак и по неколико деценија!

Напуштене парцеле и недовршени објекти, земљишта су где се амброзија веома лако развија. Међутим, власници на ова места углавном уопште не долазе, а суграђани иако виде овај коров у дворишту, немоћни су да се сами постарају за њега будући да је у питању приватно власништво.

Ambrozija

Војводина „црна тачка“

– Ипак, места која најчешће постају нови извори амброзије јесу оранице, које након жетве пшенице нису заоране, то јест, адекватно агротехнички третиране – каже Мирјана Митровић.

Управо су усеви и оранице разлог због чега Војводина представља жариште и „црну тачку“ амброзије, где има највећу концентрацију, где се веома лако адаптира, а и веома добро развија.

Како против амброзије

Како додаје Митровићева, са амброзијом се може изаћи на крај на неколико начина: хемијски – хербицидима, агротехнички – заоравнајем или механички – кошењем. Она каже да ће ово бити успешно само ако се учини пре него што амброзија почне инвазивно да цвета.

Ima je i u centru grada

– Када доспе у ту фазу, свака даља мера је контрапродуктивна, јер се онда помаже да се њен полен прошири, то јест, онда га људи сами још више распршују и дижу у ваздух. Три до четири кошења урађена на време довољна су да реше проблем са овим коровом – каже Митровићева.

Пријавите амброзију

Агенција за заштиту животне средине бави се праћењем стања концентрације алергеног полена, вршењем мерења и упозоравањем када дође до одређење ситуације и није задужена за њено сузбијање. У нашој земљи проблем са амброзијом решава се на нивоу локалних самоуправа.

– Самоуправе имају еколошке службе којима грађани пријављују напуштене парцеле и земљишта са амброзијом. И тога је у последње време све чешће. Амброзија се појавила код нас осамдесетих година, али је у последњих десетак све више почела да се шири, због чега је све више алергичних особа који скрећу пажњу на овај проблем у свом окружењу – каже Митровићева и додаје да, нажалост, још увек за то не постоји већа акција као што је случај у Мађарској и Канади, које стимулишу борбу против амброзије.

Како то раде у Мађарској и Канади

Тако се у Мађарској за одређен број ишчупаних биљака добија награда, рецимо биљка за сађење, а у Канади постоји законска обавеза искорењавања амброзије у вртовима. Поштари извештавају градску полицију у којим вртовима расте амброзија, а казне за власнике таквих вртова су веома велике.

Шта помаже

Мирјана Митровић додаје да не треба игнорисати ни прве знаке алергије на амброзију.

U Vojvodini je najgore

– Чим очи, нос или ухо крену да вас сврбе то значи да је човеков организам већ затрован амброзијом и тада се треба упутити код лекара. Треба избегавати излазак из куће у преподневним сатима јер је тада концентрација полена у ваздуху најјача, често се пресвлачити јер се полен амброзије задржава на одећи, често туширање и прање косе како би се спрао полен. Боравити у климатизованим просторијама јер филтери из клима задржавају полен, користити медикаменте против алергија – саветује Митровићева.

Мирослава Бркиц    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар