Почетна » НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА Овој Београђанки је годинама кроз нос цурила мождана течност

НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА Овој Београђанки је годинама кроз нос цурила мождана течност

од admin
0 коментар

У почетку је мислила да је обична прехлада. Па алергија. Онда је почела бесомучно да користи папирне марамице.

Након четири године лекари су установили да Милица Јовичић (39) из Београда, има малу пукотину на лобањи и на омотачу мозга, због чега јој је кроз нос цурила мождана течност, ликвор.

Све је почело безазлено. Вратила се са мора и мислила је да се прехладила. Ипак, та бистра, слаткаста течност није престајала да јој цури из носа. Као када се одврне чесма. Ујутру, кад би се пробудила, јастук би јој био мокар. Временом, све јој је било теже јер ју је ометало да обавља посао, марамице није вадила из руке… Трошила је дневно неколико паковања. Осећала је малаксалост, замор…

– У првом тренутку нисам обраћала пажњу. Мислила сам да је прехлада или алергија. Када сам схватила да не престаје да ми цури та водица, кренула сам да обилазим лекаре. Многе. Добијала сам разне лекове за алергију, мислили су да је од бубрега… Вадила сам брисеве из носа, који су били потпуно у реду. Онда сам 2013. године добила менингитис. Шест недеља сам била болесна и тада сам већ почела да се бринем за своје здравље – прича за “Блиц” Милица, која иначе ради са децом као психолог у дому здравља.

Крајем 2014. године сасвим случајно долази код др Бојана Павловића, ОРЛ хирурга у Клиничком центру Србије. Он је тада први посумњао да се ради о можданој течности и брзо је упућује др Драгану Савићу, неурохирургу, који јој једини даје тачну дијагнозу.

– Прва асоцијација ми је била да ми памет цури кроз нос. Није ми било свеједно што ћу морати на операцију, али с друге стране било ми је драго да је напокон установљено шта ми је – каже Милица.

Др Драган Савић, неурохирург у Клиничком центру Србије који је оперисао Милицу, објашњава за “Блиц” да се овакве ствари ретко када догађају, али да ситуација у овом случају није била нимало наивна. Могло је да дође до још једне упале мозга, па и до разних инфекција у мозгу.

– Био сам свестан да то може да јој угрози живот, због чега сам одлучио да јој ендоскопски пронађем место у лобањи одакле јој цури течност – објашњава за “Блиц” др Савић.

Ништа ни на скенеру
На магнетној резонанци и скенеру ништа се није видело. Ипак, лекари су знали да јој цури мождана течност, што су показале и анализе. Проблем је био што није могло да се установи где је пукотина у њеној лобањи. Једино решење била је операција.

Без отварања лобање, кроз десну ноздрву, овај неурохирург је за петнаест минута нашао пукотину на лобањи и на омотачу мозга.

– Радило се о малим дефектима који зато нису могли да се виде на снимцима. Да бих ту пукотину закрпио, узео сам са њеног стомака масно ткиво и биолошким лепком запушио рупу. На тај начин прекинута је комуникација између мозга и спољне средине – прецизира др Савић.

Операције је трајала нешто више од једног сата, а Милица је након четири дана отпуштена са неурохирургије.

– Сада ћу моћи да наставим са плесом, на који сам престала да идем због цурења мождане течности – каже насмејано Милица.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар