Почетна » НЕВЕРОВАТНО Јаснић води Универзијаду из притвора, а ВЛАДА ЋУТИ

НЕВЕРОВАТНО Јаснић води Универзијаду из притвора, а ВЛАДА ЋУТИ

од admin
0 коментар

Бивши председник УССС Синиша Јаснић, иако у притвору већ скоро два месеца, и даље је директор предузећа „Европске универзитетске игре 2020“ које организује Универзијаду и које се финансира из буџета Србије.

Јаснић је смењен са места председника УССС још 30. марта ове године, а тек 14. новембра избрисан из евиденције АПР, па из кућног притвора неће бар више моћи да управља овом организацијом.

До тада је то радио без обзира што је притвореник од 2. октобра ове године, а разлог за овакав статус је сумња да је проневерио 13 милиона динара ове организације, због чега је месец дана био и у затвору, а сада је под електронским надзором, односно носи наногицу од 2. новембра. Уместо њега уписан је професор Дејан Мадић, легално изабрани председник ове организације још 30. марта, и то након неколико пута одбијања од Агенције за привредне регистре (АПР), због наводно процедуралних пропуста. Тих пропуста није међутим било, већ су само представљали изговор за формално одржавање на месту првог човека Универзитетског спортског савеза Србије (УССС) и управљања државним новцем, и то по налогу вероватно неких људи из власти.

Идентитет тих људи је засад скривен, али оно што је јавно то је да је Синиша Јаснић управљао овом организацијом и из притвора, иако је осумњичен за проневеру новца УССС. Томе је дакле 14. новембра дошао крај, али још увек се такав исход не назире за функцију директора предузећа „Европске универзитетске спортске игре 2020“, коју обавља из кућног притвора, чиме у јавности додатно подгрева сумње да он није једини актер ненаменског трошења близу 200 милиона државних пара које су пребачене на рачун ове фирме.

Извор „Блица“ из Немањине 11 тврди да је тај новац, који је Влада издвојила из буџетских резерви за припрему европског академског такмичења, које треба да се одржи у Београду 2020. године, потрошен без икакве контроле.

– Тај случај преиспитује Специјално тужилаштво, па би могло ускоро да се утврди да ли је Јаснић сам одлучивао да се новац троши за луксузно изнајмљивање и опремање простора предузећа, скупе аутомобиле, најновије телефоне, скупе ресторане и путовања и многе друге ствари које немају везе са европском универзијадом или му је неко њему надређен у томе саучесник. То се посебно односи на израду мастер плана за ово европско академско такмичење, које је наводно плаћено 573.000 евра Европској студентској спортској асоцијацији (ЕУСА), али тог новца међутим нема у њиховом званичном финансијском извештају. Постоје сумње да је завршио на нечијим приватним рачунима и да је реч о међународном прању новца. Томе у прилог иде и изјава дата полицији од Срђана Бошковића, који је стварни аутор овог документа, а чија је цена 30.000 евра. Ове, али и друге Јаснићеве трансакције, како сам обавештен, контролише и буџетска инспекција – објашњава наш саговорник.

Он додаје да су овакве сумње морале да буду аларм за власт, да се Јаснић склони са свих јавних функција.

– Неко би морао да се огради од Јаснићевих поступака јер он је члан Организационог комитета Европских универзитетских спортских игара, на чијем челу је премијерка Ана Брнабић. У овом телу су и други министри, којима седење са човеком сумњиве репутације не иде у прилог јер може да се посумња да су они саучесници у његовим нечасним радњама. Ово тим пре треба да се уради јер Скупштина УССС не признаје његов легитимитет ни у Организационом одбору, али ни на месту директора предузећа „Европске универзитетске игре 2020“ јер се у АПР уписао са фалсификованим документима – каже наш извор.

Председник Скупштине УССС Дејан Мадић, који је од 14. новембра уписан у АПР као законски заступник, каже да не зна разлоге за задржавање Јаснића на тој функцији.

– Не желим у медијима то да коментаришем јер смо о свему обавестили и Министарство спорта, али и кабинет премијерке Ане Брнабић, која је председник Организационог одбора Европске универзијаде. Они знају да Скупштина УССС не признаје Јаснића као директора предузећа „Европске универзитетске игре 2020“ јер га на то место нисмо ни изабрали. Ми имамо великих проблема и са преузимањем законских обавеза да руководимо УССС јер је простор закључан, испражњен и ми не можемо у њега да уђемо. Време тече, треба да се крене са припремом игара, а то се не ради због једног човека и његове функције, који је притом у притвору због проневере наших пара. Мене као председника УССС признала је ЕУСА и ФИСА, које и надзиру организацију академских спортских игара у Београду, али немам утисак да су то урадили поједини људи у Београду – каже Мадић.

Он додаје да оваква ситуација паралише рад легално изабраног руководства.

– Наше позиве да укажемо на нелогичност целе ове ситуације, која може да нас обрука у свету, готово сви надлежни државни органи игноришу. Уговор са ЕУСА о организовању игара потписао је УССС, и ми нећемо да преузмемо одговорност за инертност неких институција – каже Мадић.

Без одговора из премијеркиног кабинета

„Блиц“ је покушао да чује и ставове премијерке Ане Брнабић, која је на челу организационог комитета Европских универзитетских спортских игара. Питали смо је да ли задржавање Синише Јаснића на месту члана овог тела и директора предузећа за припрему ове манифестације може да нанесе штету држави, српском спорту, њој и другим члановима Владе јер седе са човеком који је у притвору зато што се сумња да је проневерио 13 милиона динара новца државе који је дат УССС?

Одговоре нисмо добили иако смо питања упутили још 16. новембра.

Слађана Вукашиновић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар