Почетна Друштво Независно удружење новинара Србије изражава забринутост због два случаја угрожавања новинарске професије која су се десила у истом дану.

Независно удружење новинара Србије изражава забринутост због два случаја угрожавања новинарске професије која су се десила у истом дану.

од admin
0 коментар

 У питању веома вулгарна порука која садржи и одређену претњу, која је изазвала страх код новинарке, посебно због тога што је више пута у претходним годинама нападана, односно јој прећено и над њом се већ дуже време у континуитету спроводи притисак због посла који обавља.

Са друге стране, то јутро новинари Новосадског информативног портала ,,021’’ затекли су плакате залепљене на згради своје канцеларије на којима пише „Аутономаши, ово је Србија!“. У редакцији сматрају да су лица која су послала овакве поруке и претње учинили то циљано, с обзиром на то да сумњају су лица која су залепила плакате исти они који су се јавно хвалили да ће „послати поруку аутономашима“. Случај је одмах пријављен контакт тачки у МУП-у а новинари су посебно забринути су због оваквих најава којима поручују да ће ,,урадити све да спрече циљеве тих организација“.

Забринути смо због оваквих ствари и очекујемо од представника власти да осуде овакве речи које у себи носе или могу да носе озбиљне претње. Уколико се пропусти да се осуди, шаље се лоша слика да су овакве поруке дозвољене.

НУНС у оба ова случаја изражава дубоку забринутост, будући да постаје веома приметно да новинари у Србији су све чешће под ударцима претњи и притисака.

Овај случај ћемо регистровати у Бази напада и притисака на новинаре као и у нашој регионалној бази СафеЈоурналистс.нет, и обавестити међународне организације.

НУНС,

19.04.2021

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар