Почетна » НИ У ЛУДИЛУ НЕ БИХ ВАКЦИОНИСАО СВОЈУ БЕБУ! Колико вас размишља као овај очајни отац?

НИ У ЛУДИЛУ НЕ БИХ ВАКЦИОНИСАО СВОЈУ БЕБУ! Колико вас размишља као овај очајни отац?

од admin
0 коментар

Тема која изазива бројне полемике. Родитељи забринути, а шта кажу лекари?

Све чешће имамо прилику да чујемо да деца обољевају од тешких и ретких болести. Разлози томе могу бити разни, а у последње време често родитељи за то окривљују вакцине и њихове негативне последице.

Званичан је податак да се у земљама ЕУ вакцинише 96, а у Србији 89 посто деце. Када погледамо бројеве, то не делује тако страшно. Међутим, када поразговарамо са паровима који планирају родитељство, затичемо сасвим другачију слику – пуну страха, недоумице и заиста велике дилеме да ли да вакцинишу своје дете.

Шта је то што прави проблем и изазива одлуку да се дете не вакцинише?

Разговарали смо са једним оцем, који је по овом питању био прилично радикалан.

Он је скоро добио ћерку, и очајан је због обавезе која се намеће – обавезне вакцинације.

А, зашто?

Код нас су вакцине обавезне и ако их не даш можеш имати последице у смислу уписивања у школу. Проблем је у томе што су те вакцине наводно француске. И по новом истраживању се раде од ћелија рака. Ту информацију ми је дала пријатељица која је дипломирани фармацеут. Она има троје деце, прво дете је вакцинисала и после тога је приметила да оно има потешкоћа у развоју. Због тога друго двоје деце није вакцинисала. У Америци је свако стото дете аутистично. То је страшно. А лекари се не потресају превише јер они на то гледају као на нужно зло – каже нам отац који је хтео да остане анониман.
– Родитељима који су дуго чекали дете уопште није свеједно. А ми смо направили уговор са Кином. Била је прича да је то добро јер ће оне бити јефтиније. Међутим, каквог су квалитета те вакцине? Ко то контролише? – пита се он.

Пошто је тема сувише комплексна, а (дез)информација на интернету има разних, одлучили смо да затражимо лекарско мишљење на спорну тему. Разговарали смо са једним престоничким педијатром.

Примећујете ли да све више родитеља одлучује да не вакцинише своје дете?

– Да, долазе нам родитељи који одбијају вакцинацију, поготово ту ММР вакцину, за коју наводно важи да изазива аутизам, али то по нашем мишљењу свакако није довољно законски регулисано, па су вакцине законски наводно обавезне. Међутим, то дефинитивно није довољно јак закон, па се деца свеједно уписују у школу и без тих вакцина.

Колико је заиста чест случај нуспојава и да ли се могу повезати аутизам и вакцина?

– Није доказано да ММР вакцина изазива аутизам, то је испитивано. Људи повезују ММР и аутизам зато што се ова вакцина прима до друге године, а до тада се и може препознати да ли дете има неки застој у развоју. Тако родитељи пар месеци после вакцине знају да примете неке чудне појаве, које они повезују са вакцином.

Родитељи наводе да су им деца рођена здрава, па да су после примања вакцине приметили неке промене, како то објашњавате?

– До прве године није могуће установити да ли је дете у том смислу психички здраво када његова психа није формирана.

Дошли смо до информације да постоји документ који се може понудити лекару на потпис, како би он гарантовао да вакцина неће изазвати никакве негативне последице, да ли је то тачно?

– Сигурна сам да ниједан лекар то неће потписати јер он само ради свој посао под окриљем државе, а држава је прописала да су вакцине обавезне. Лекар их не производи и не може да гарантује за њих, то је само оно што је он добио у бочици.

Да ли је истина да користимо кинеске вакцине?

– Вакцине које користмо су углавном европског порекла. На сваком упутству које се добије уз вакцину пише, и на самој кутији, из које земље су увезене, а ми никад нигде нисмо приметили да ус увезене из Кине. И оне све имају своје серијске бројеве и рокове трајања, и то је све врло контролисано.

Биљана Ацковић     Еспресо

Можда ти се свиди

Оставите коментар