Почетна » НИЈЕ БОГ КРИВ НЕГО КОРИДОР 11 Аутопут посред реке

НИЈЕ БОГ КРИВ НЕГО КОРИДОР 11 Аутопут посред реке

од admin
0 коментар

Горњи Милановац једна је од општина у којој је због поплава још у понедељак проглашена ванредна ситуација. Оно што ипак, то место, разликује од осталих 15 угрожених општина је што поплаве нису резултат природне катастрофе, већ људског фактора.

Део Коридора 11, аутопута у изградњи, преградио је реку Дичину која је поплавила куће и оранице.

Шта се догоди када мајстори граде аутопут посред реке? Ако падне јача киша, као почетком недеље – настане дар-мар. Поплавна бујица наишла је на скелу од које није могла ни макац. Дичина се зато вратила до куће Шкољевића на чијем је имању остало само кукање.

Биланс штете поплавног таласа није само њива на којој више нема 7.000 садница парадајза, паприке и краставаца. Страдало је и 30 кокошака.

„Свиње се поразбољевале, краве исто. Боле их ноге, не могу да стоје и тако да је то хаос и катастрофа. Не знам шта друго да вам кажем – ово је незапамћено!“, каже Милутин Шкољевић, мештанин Брђана.

Комшија до скоро највећег повртара у Брђанима је остао без куће. Изричит је: кривац за њихову несрећу је аутопут.

„Преградили су, затворили су са цевима и воде је узденула горе. Значи, нешто мора милановачка општина да предузме, или ови људи или боље се иселити“, каже Ранко Нешковић, мештанин Брђана.

Док се вода полако повлачи, надзорни органи „Коридора“, али и комисије се овде смењују – мере штету.

Извор: Н1

Иако је очигледно да су за поплаве овде одговорни Коридори Србије, у општини признају и део њихове кривице.

Тврде да нема дилеме да је штету направио људски фактор, а не природа. И додају да иако је Горњи Милановац познат по бујицама, од 2014. општина, иако у суфициту, за то није издвојила ни динар.

„Да смо ми инспекцијски дали њима неко решење да ово не раде, а они су то наставили, онда рачунам да би требали да имамо трага за тако нешто. Овде ове радове нико није зауставио, да то тако не може да се ради“, каже Десимир Јовановић, члан општинског већа за инфраструктуру.

Као и пре две године мештани сада чекају накнаду штете. Н1 од јуче није дочекао коментар „Аз вирта“ градитеља спорне деонице Коридора 11.

 

(n1)

Можда ти се свиди

Оставите коментар