Почетна Друштво Није виц: У Трстенику нема пара за поплављене породице, али има за Гулашијаду

Није виц: У Трстенику нема пара за поплављене породице, али има за Гулашијаду

од Други Пишу
0 коментар

Иако је у Трстенику још увек на снази ванредна ситуација због великих поплава које су задесиле овај град 10. јуна, као и још неке делове Србије, локални челници су ипак организовали чувену манифестацију „Гулашијада“ у два трстеничка села Угљареву и у Милутовцу. Многа домаћинства су након поплава „заборављена“, мештани се још увек боре са водом која им је уништила куће, а чак не могу ни да изађу из дворишта јер им је бујица однела прилаз ка кући. Међу њима је породица Живковић из насеља Велика Дренова код Трстеника.

Породица Живковић из села Велика Дренова код Трстеника највише је погођена последњим поплавама које су задесиле поједине делове Србије.

Њих седморо одсечено је од света јер им је бујица разнела ћуприју испред куће. А када су питали председника месне заједнице за помоћ, он им је, како тврди Слађана Живковић (29) за Нова.рс, рекао да „узму сами ашов и мотику у руке“.

Поред ћуприје, вода је направила велику штету и на самој кући – бујица је продрла у приземље куће, намештај је уништен, столарија упропашћена и разбијена, док је цреп скоро па пао.

Слађана живи са непокретном баком и троје деце. Муж јој је тренутно одсутан, те је она и женско и мушко у кући. Каже за наш портал да је добила само једнокртану помоћ од председнице општине Трстеник и то преко Центра за социјални рад, као и сушач.

„Ситуација у нашем домаћинству је катастрофална. Вода је била ушла у кућу, одвалила је цреп, пробила се кроз плочу и балконска врата, стакла на прозорима су разбијена. У кући избија влага, кухиња се надула, само што не отпадне. Нису нас евакуисали зато што су две собе биле безбедне, па смо у њој спавали. Председник месне зајендице нам је рекао да се сами снађемо. Једино је одмах реаговао Владимир Дачић из општине, који нам је дотерао камион песка, како бисмо спречили да вода не уђе у кућу код непокретне бабе. Дао је моторе и пумпе да црпимо воду“, објашњава наша саговорница.

Додаје да су долазили надлежни за процену штете, али да се намештај и столарија не убрајају, а то им је највише потребно.

„Свуда се осећа влага, неопходно је да се замени цела столарија, притом плочице у купатилу су се надуле, мада кажу да би сушачем требало да се извуче тај притисак и вода, али то је немогу са једним сушачем. Дечији кревети су потпуно упропашћени, ормарићи такође. Зато се надамо неком донору, некој фирми која би нам изашла у сурет и донирала нам кревете за децу, ормариће и прозоре“.

Слађана је захвална председници општине Трстеник што јој је омогућила једнократну помоћ. Ипак, то није довољно да наставе нормалним животом.

„Не могу да грешим душу, председница ми је помогла, дала ми је и пакет од Центра за социјални рад, који сам добила са закашњењем јер ме наводно председник месне заједнице није ставио на списак. Јако сма огорчена на њега, посебно што ми је рекао да узмем ашов и мотику и сама да направим ћуприју. Заиста сам сама отпушила канал, па му је засметало и то када је чуо. Хвала на свакој помоћи, али мени треба намештај за децу и нови прозори“.

Додаје да је звала у помоћ и ватрогасце, како би јој поправили цреп, с обзиром да у њему има струје.

„Нико неће да се попне да санира цреп, наводно нико није надлежан, кажу ми да нађем радника да то средим. Како ја то могу сама да урадим? Довољно је што сма импровизовала и наместила ћурпију од даски и то само зато што су се комшије буниле што је мој ауто стајао на путу. А како да уђем у двориште, кад нема ћуприје?! Испод наше куће живи моја рођака, и њој је разбијена ћуприја, ништа није намештено, жена плива у води, све је зелено. Председник села је отишао у бању, заобилази овај крај. Свуда је прокопано бар нешто, само мени ништа. Срамота“, истиче Слађана.

Потпредседник одбора Народне странке Бојан Петровић из Трстеника који редовно обавештава јавност о локалним проблемима, каже за Нова.рс да је главни проблем у челницима општине који нису знали да реагују у оваквој ситуацији.

„Основн ипроблем је што се власт у Трстенику није снашла како да реагује након поплава. Људима нису изашли у прву помоћ, нису им дали смештај. Општина је реаговала преко Центра за социјални рад, оштећени су добили одређене пакете и сушач, а што се тиче надокнаде штете, то ништа није урађено. Поражавајуће је што у ванредној ситуацији, када је пола општине поплављено, власт организује Гулашијаде, троши новац, весели се, позива народне певаче. То је непримерено у овој ситуацији. Они се правдају да су те манифестације биле предвиђене планом и програмом и да нису могли да их одложе. Онда се поставља питање зашто ванредна ситуација и даље траје?“, наводи Петровић.

Додаје да надлежни не чисте водотокове редовно, те да зато долази до честог плављења.

„Власт све ово време троши новац ненаменски на кафане, разне манифестације, уместо да чисте водотокове. Због немарности је често плављено. Ти локални функционери као што су председник месне заједнице и председник Скупштине општине Трстеник су јако бахати људи који све гледају кроз политику. Нису осећајни да помогну људиима у невољи. Доводили су багере да се сликају, чим оду, оду и багери. А још увек немају уговор за одржавање путева, немају механизацију, немају никог. Ужас, шта да вам кажем“, тврди Петровић.

Зашто грађанима чија је имовина оштећена у поплавама, још увек није санирана штета, као и како је могуће да се током ванредне ситуације организују манифестације попут Гулашијаде, питали смо челнике из општине Трстеник, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Такође, контактирали смо и Месну заједницу Мала Дренова, али се на број телефона који је истакнут на сајту, нико није јављао.

Foto:privatna arhiva

Сања Радовановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар