Почетна » НИЈЕ ЗНАЛА ДА ЈЕ ТРУДНА ДО ПОРОЂАЈА Београђанка дошла због јаких болова у Ургентни, изашла са бебом у рукама

НИЈЕ ЗНАЛА ДА ЈЕ ТРУДНА ДО ПОРОЂАЈА Београђанка дошла због јаких болова у Ургентни, изашла са бебом у рукама

од admin
0 коментар

Докторе Ургентног центра прошли петак изненадио је несвакидашњи догађај – када је деветнаестогодишња девојка затражила хитну медицинску помоћ због неподношљивих болова у стомаку, нико од присутних није помислио да ће се у наредним сатима просторије Хитне службе УЦ претворити у породилиште.

– Девојка је у пратњи породице дошла у петак по подне у Ургентни центар. Жалила се на јаке болове у стомаку. Међутим, када су доктори почели да је прегледају, схватили су да се млада девојка порађа – каже извор „Блица“ упућен у случај.

Како је порођај већ почео и није било времена да девојку превезу у најближу гинеколошку клинику, доктори Ургентног центра одмах су почели са припремама за порођај.

Осим девојке која је тврдила да није знала да је у другом стању, то изгледа није знала ни њена породица, која је у шоку посматрала дешавање.

– Људи нису знали шта их је снашло, нису могли да поверују да се овај готово филмски сценарио дешава управо њима – каже наш извор.

Након порођаја, мајка и беба су одмах пребачене на Клинику за гинекологију и акушерство КЦС. Како објашњава извор „Блица“ упућен у случај, млада мама је у добром стању отпуштена из ГАК „Вишеградска“, док се беба и даље налази под будним оком лекара те клинике.

Није први овакав случај

Ово није први случај да породиља непосредно пред порођај сазна да је трудна. У децембру прошле године Чачанка М. Х. (39) на Ургентно одељење Опште болнице дошла је због јаких болова због којих је потражила лекарску помоћ. У пратњи супруга дошла је у болницу верујући, како је тада рекла, да се ради о неком здравственом проблему са стомаком.

– Када сам почела да је прегледам, видела сам да жена почиње да се порађа. Нисмо имали времена да је шаљемо у породилиште, већ сам уз помоћ троје колега за ургентног одељења обавила порођај – испричала је тада специјалиста ургентне медицине др Биљана Кочовић, која је примила пацијенткињу.

Скоро је немогуће да жена не зна да је трудна

Гинеколог др Мима Фазлагић објашњава за „Блиц“ да је практично немогуће да жена не зна да је трудна.

Urgentni centar, ilustracija

Могуће је да себи не призна симптоме. И менструација је могућа у прва три месеца и тада су у питању оскудни циклуси. Али након тога, материца расте, постаје тврда, груди отичу, болне су на додир, а беба се покреће. То мајка мора да осети. Увек иза таквих прича постоји неки психички разлог, све је ствар психичког доживљаја и процесуирања симптома – каже докторка Фазлагић.

Труднички стомак не мора да буде изражен, али код сваке жене материца до 20. недеље нарасте до пупка и може да се опипа.

Андриана Јанковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар