Почетна » НМЗ: Поднета кривична пријава против одговорног лица у Министарству грађевинарства због откривања података о личности инвеститору

НМЗ: Поднета кривична пријава против одговорног лица у Министарству грађевинарства због откривања података о личности инвеститору

од Други Пишу
0 коментар

Удружење “Наша месна заједница” је поднело кривичну пријаву против одговорног лица у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре које је открило инвеститору Анђелковић ал и пвц доо из Винче у Гроцкој податке о личности из нашег Захтева за приступ информацијама од јавног значаја. Захтев смо предали на писарници Министарства 23. новембра. Инвеститор Анђелковић ал и пвц доо нам се обратио мејлом 27. новембра и тражио контакт телефон „у циљу разумевања наше иницијативе везане за подношење одређеног документа Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.”

Како наше удружење није нигде објавило овај Захтев за приступ информацијама од јавног значаја, инвеститора је једино могао да упути у садржај захтева неко од запослених у Министарству. Овим је дошло до неовлашћеног откривања података о личности и злоупотребе службеног положаја који су осим што су кривична дела отворили простор инвеститору да нас узнемирава. Оно што изазива сумњу у намере инвеститора Анђелковић ал и пвц доо је његово подношење Захтева за издавање локацијских услова Министарству за изградњу објекта за које Министарство уопште није надлежно. Инвеститору је претходна два пута одбио овај захтев Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Градске управе Града Београда који јесте надлежан.

Инвеститор Анђелковић ал и пвц доо планира противзакониту градњу стамбено-пословног објеката на зеленој површини у улици Семјуела Бекета у београдском насељу Миријево на Звездари. Оба захтева за издавање локацијских услова упућена Секретаријату су одбачена јер не постоји плански основ за изградњу оваквих објеката на парцелама које су предмет захтева. Обе жалбе које је инвеститор уложио на одбачене захтеве су такође одбијене.

Планом вишег реда је за парцеле за које је инвеститор поднео захтев за локацијске услове предвиђена намена за приземне комерцијалне објекте, а не стамбено-пословни објекат који је инвеститор планирао да гради. Осим овога, недостаци идејног решења због којих су захтеви одбачени су били неусклађеност спратности и заузећа површине парцеле са планом вишег реда. Инвеститор је такође иницирао израду плана детаљне регулације за ово подручје. Овај план је био на раном јавном увиду у септембру 2018. године и још увек није усвојен, а не треба ни да буде јер планира изградњу петоспратница што је у супротности са планом вишег реда.

Ово наравно није обесхрабрило инвеститора па је трећи пут поднео Захтев за изадавање локацијских услова Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове 2. новембра и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 10. новембра ове године. Од Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове је преузета надлежност 13. новембра из непознатих разлога. Министарство је надлежно за издавање локацијских услова за велике инфраструктурне и комуналне објекте у које не спада стамбено-пословни објекат који инвеститор планира да гради. Пребацивање захтева за издавање локацијских услова на

Министарство је очигледни покушај манипулације инвеститора и изигравања закона.
Обраћање инвеститора тумачимо као покушај застрашивања како се не бисмо супротстављали његовој узурпацији зелене површине у Миријеву на Звездари. Ипак, много већи проблем од бахатог инвеститора је Министарство грађевинарства које не само да нема проблем са излажењем у сусрет инвеститорима мимо својих овлашћења, већ угрожава грађане откривањем њихових података о личности и злоупотребом службеног положаја.

Можда ти се свиди

Оставите коментар