Почетна » Нова брука градоначелника Шапића: Брутално игнорише више од 1.000 Београђана који живе без струје и моле га за помоћ

Нова брука градоначелника Шапића: Брутално игнорише више од 1.000 Београђана који живе без струје и моле га за помоћ

од Други Пишу
0 коментар

Око 1.500 чланова домаћинстава у Београду, а сигурно их има и више, већ неколико месеци бију битку због струје – они пуне четири године живе у потпуном мраку јер немају прикључак на електроенергетску мрежу. А они међу њима који имају струју, имају је због добре воље комшије који им је дозволио да је „краду“. Прво су протествовали испред Електродистрибуције Београд, неколико њих успело је и да разговара са директором Александром Јокићем, али од тада – ништа. Обраћали су се и председнику Србије Александру Вучићу и министарствима, од њих су макар добили повратну информацију да овај проблем није у њиховој надлежности. Писали су и градоначелнику Београда Александру Шапићу, чак су му „на ноге“ носили писма, али ништа. Градоначелник их је како тврде грађани, потпуно „искулирао“.

Око стотину грађана из различитих делова Београда, данас су поново протествовали испред Скупштине Републике Србије како би посланицима и председнику Скупштине Владимиру Орлићу указали на пакао који проживљавају јер немају струју.

Они за Нова.рс поручују да би у њихов проблем требало да се укључи у први човек Београда Александар Шапић, међутим од њега ни трага ни гласа. Кажу да се „друге главешине“ макар удостоје да одговоре на примљене мејлове, док их Шапић, очигледно, „не препознаје“.

„Писали смо апсолутно свима. Нажалост, нисмо наишли на разумевање градоначелника Шапића, с обзиром да нас човек, очигледно, не препознаје као грађане овог града јер нам уопште не одговара нити на мејлове, нити на писма. Греота. Јер, он представља Београд, а ми смо житељи Београда и имамо права на овај град“, кажу за наш портал окупљени грађани.

Владимир Ковачевић који је испред ове заједнице говорио на скупу, каже за Нова.рс да се речима не може описати тортура кроз коју пролазе породице које немају струју, а да за то нико нема разумевања.

„Писали смо председнику Србије Александру Вучићу и из његовог кабинета добили смо одговор да овај проблем није у њиховој надлежности. Коректно, боље било какав одговор, него никакав. Писали смо и министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и министар Весић је препознао наш проблем, па смо успели да закажемо састанак са њим. Ипак је ова тема везана за грађевинарство с обзиром да смо у прекршају са грађевинским дозволама“, каже Владимир.

Према његовим речима, неколико представника грађана који су годинама без струје, састали су се са министром грађевинарства Гораном Весићем 26. јануара, а он им је тада објаснио на који начин могу да добију струју.

„Посаветовао нас је да мало сачекамо јер ће крајем марта или почетком априла доћи до реализације измене у Закону о грађевинарству, којом ће и они који су правно градили, али и они који су то урадили на бесправан начин, да изврше неко озакоњење, односно моћи ћемо да добијемо струју. Сачекали смо два месеца, па је 12. априла био други састанак са министром Весићем и поново смо поставили питање шта се дешава, а он је рекао да почиње та реализација Закона, те да ће наш проблем наводно провући у Скупштини. Он је све припремио, само Скупштина треба да одлучи о тим прописима“, објашњава наш саговорник.

Додаје да постоји гомила обећања која се не испуњавају, али да времена понестаје.

„Многе породице заиста живе у потпуном мраку. Деца уче над свећом, ни који су болесни не могу да се инхалирају, време је дискутабилности, час је потребно грејање, час није, има доста старих људи, непокретних, њихови животи су у питању„.

Они који, пак, имају струју, краду је од првих комшија, али је питање докле ће то потрајати.

„Људи се сналазе, па моле оне који имају прикључак да им дозволе да користе струју. Прошле године су нас заплашили и запретили комшијама да нам више не дају струју, па смо недељама били у мраку. Међутим, после су из Електродистрибуције Београд рекли да нас нико неће дирати док се наше питање не реши, па је, хвла Богу, за сада тако. Али никад се не зна докле ће то трајати“, каже наш саговорник.

Подсетимо, окупљени грађани који траже струју, скандирали су данас испред Скупштине Републике Србије тражећи да их посланици чују, али и председник Скупштине.

Њима се, потом, обратила посланица Радмила Васић испред покрета Двери, која је истакла да ће већ сутра, када буде заседала Скупштина, изнети предлоге о овој теми.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Сања Радовановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар