Почетна » Нова правила за путовања аутобусом: Једна торба по путнику, друга се додатно плаћа

Нова правила за путовања аутобусом: Једна торба по путнику, друга се додатно плаћа

од Други Пишу
0 коментар

Путници који на одмор путују аутобусом преко агенција од данас, 1. јуна, моћиће да носе само један пртљаг, односно кофер по седишту и то тежине око 23 килограма, изјавио је директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић.

Сеничић је рекао да ово правило није обавезујуће и да је оно договор између агенција, јер је током претходних година велика количина пртљага путника представљала озбиљан проблем превозницима, пошто се дешавало да од тежине толиког пртљага пуцају полуосовине на аутобусима.

„Ово правило је уведено због безбедности путника, јер аутобуси не могу да превозе неограничене количине пртљага, а претходних година се дешавало да су неки путници носили по неколико кофера по особи, пуно додатне опреме, па чак и чамце“, рекао је Сеничић.

Према његовим речима, предвиђено је и да се додатни пртљаг наплаћује 30 евра по комаду, али, како наглашава, путници пре путовања обавезно са агенцијом треба да провере да ли ће, без обзира на то што ће платити, моћи да унесу још један кофер.

Сеничић је навео и да путници треба да знају да је за уношење кофера у кабину у којем се путници превозе, по Закону о безбедности саобраћаја, предвиђена казна од 300.000 до два милиона динара.

Путници, како је објаснио, са собом у аутобус свакако могу унети један ручни пртљаг и то онај који може стати у простор изнад седишта.

„Тежина пртљага неће се свакако мерити у грам, али 23 килограма је озбиљна тежина, поготовао кад идете на море, јер се не исељавате из земље, већ идете на одмор“, рекао је Сеничић.

Он је навео да је тежина од 23 килограма за пртљаг узета као оптимална и да ту тежину примењују и авиопревозници.

Рекао је да су о новом правилу сви путници обавештени и упозорени приликом куповине аранжмана, јер су правила за пртљаг саставни део програма, као и општих услова путовања, са којим су путници дужни да се детаљно упознају.

Shutterstock/ Valentin Ivantsov

Тањуг/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар