Почетна » Нова.рс у Костолцу: Гуши нас пепео, не видиш прст пред оком

Нова.рс у Костолцу: Гуши нас пепео, не видиш прст пред оком

од admin
0 коментар

 

“Овде се осећа загађење сваког дана, 365 дана у години. Не постоји ни један дан када нисмо под ударом пепела или дима, то је све због термоелектране и због пепелишта које се складишти у Костолцу, једно се налази дуж целог речног корита Дунава, друго се налази у старом копу Ћириковац. Када год дува неки иоле јачи ветар ми овде дишемо пепео, то изгледа ужасно хаотично, не види се прст пред оком и пепео буде свуда око нас. Тај пепео пада на домаћинства, на животиње, на људе, на све што нас окружује”, рекла је Маја за Нова.рс.

На њену причу се сликовито надовезала Снежана, која је нам је открила да су у Костолцу посекли једино што је могло барем мало да им помогне.

“Толико пепела пада да људи овде не простиру веш напоље, јер се веш скроз испрља и мора опет на прање. Ја долазим из Пожаревца сваки дан овде на посао и много пута се види тај пепео из даљине у ваздуху, не само што се осећа, већ се то и види голим оком. Пре једно годину дана посекли су сва стабла у овим улицама овде, а то су била здрава стабла. Никоме није јасно зашто су то урадили, слика је била крајње тужна. Прича се да се ту ради о некој малверзацију, јер сада као пошумљавају, а овде свуда где су паркирани аутомобили све су била велика здрава стабла”, рекла је Снежана.

У Костолцу постоје два постројења темролекетране, пепелиште, површински коп, али изгледа да то све нису довољни загађивачи у овом месту.

“Инвеститор хоће да прави постројење за спаљивање гума и пластике овде. Ми смо направили петицију, до сада смо скупили више од 1500 потписа наших суграђана и још је у току скупљање потписа. Покушаћемо да извршимо сваки могући грађански притисак да се то не деси. Годподин Предраг Брајовић је представник инвеститора који жели овде да прави постројење за спаљивање гума и то је нама најављено преко медија. Најавили су да ће градња ускоро почети, али од тога нема ништа јер ћемо ми и физички да се супротставимо и на тај начин ћемо блокирати да се уопште уђе на ту парцелу. То је место уз сам Дунав, а према урбанистичким плановима предвиђено је да то место буде за туризам, рекреацију и објекте спортске намене, а никако за објекте овакве намене какве они желе”, испричао је Арсеније Савић за Нова.рс.

Нела Бунчић   Нова

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар