Почетна » Нова уредба Владе: Цене хране замрзнуте на истом нивоу до краја фебруара

Нова уредба Владе: Цене хране замрзнуте на истом нивоу до краја фебруара

од Други Пишу
0 коментар

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом цена јестивог сунцокретовог уља не сме прелазити 219,99 динара по литру, белог кристал шећера 114,99 динара по килограму и брашна типа Т-400 у износу од 84,7 динара по килограму, наводи се у саопштењу. Цене ових намирница су непромењене у односу на претходно усвојену уредбу, а важиће до 28. фебруара 2023. године. Исто важи и за преостале намирнице чија цена је ограничена овом уредбом.

Претходном уредбом, чије се важење продужава на наредна три месеца, ограничена је цена и за брашно тип Т-500, у паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма – не сме прелазити 78,65 динара по килограму.

Такође су одређене и максимане малопродајне цене за месо – цена за свињски бут без костију не сме прелазити 750,20 динара по килограму, цена за свињску плећку без костију не сме прелазити 738,10 динара по килограму, цена за свињски врат са костима не сме прелазити 689,70 динара по килограму, цена за свињску слабину са костима не сме прелазити 659,45 динара по килограму, а цена свежег пилећег трупа не сме прелазити 319,00 динара по килограму.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, Влада је измењеном Уредбом ограничила цене деривата нафте, а имајући у виду да су повећани трошкови пословања привредних субјеката који обављају промет дериватима нафте, одлучено је да се повећа износ марже који они могу да зарачунају, како би се терет кризе што равномерније распоредио на све учеснике на тржишту.

На седници је измењена Одлука којом се на још 15 дана, привремено, забрањује извоз Евро дизела ЕН 590, док је Влада Србије Одлуком о привременом ограничењу извоза пелета од дрвета омогућила извоз тог производа до 31. јануара 2023. године, у оквиру одређене квоте која износи 24.000 тона.

Данас је донета и измењена Уредба о продужењу рока за подношење захтева за субвенционисану доделу сигурносних рамова за тракторе до 26. децембра 2022. године, због великог броја заинтересованих грађана.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар