Почетна » НОВАЦ ЈЕ ПРЉАВ, БУКВАЛНО Научници открили шта се све крије на новчаницама. ЗГРОЗИЋЕТЕ СЕ

НОВАЦ ЈЕ ПРЉАВ, БУКВАЛНО Научници открили шта се све крије на новчаницама. ЗГРОЗИЋЕТЕ СЕ

од admin
0 коментар

Најновије истраживање које су спровели амерички научници показало је да се на новчаницама налази много више нечистоћа од очекиваних бактерија, вируса и гљивица.

Резултати научне студије, објављене у априлу, коју је спровео Универзитет у Њујорку, показали су да се на новчаницама које круже Њујорком налази на стотине различитих бактерија, преноси Дејли мејл.

Ту су салмонела, стафилококе, ешерихија коли и пропионибацтериум ацнес, односно бактерија која узрокује настанак акни, али и много више од тога.

Трагови кокаина пронађени су на 80 одсто узорака, а забележени су и трагови морфијума, хероина, метамфетамина и аметамина. На листи се налазе остаци хране, ДНК трагови кућних љубимаца и трагови фекалија.

Иако се тешке болести не преносе често новцем, научници ће покушати да пронађу најбољи начин за чишћење новчаница између трансакција.

Излагање старијих новчаница угљен-диоксиду на одређеним температурама и под одређеним притиском, доводи до уклањања уља и прљавштине који доспевају са људских прстију, док високе температуре убијају микробе који би иначе неометано могли да опстану на новцу.

Савет истраживача је да након додиривања новчаница свакако избегавате контакт с кожом, а кад стигнете – добро оперите руке.

Даилy маил , М. Б   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 + 19 =