Почетна » Нове мере: Од уторка све затворено од 21 час

Нове мере: Од уторка све затворено од 21 час

од admin
0 коментар

 

“Примена почиње од уторка 17. новембра, јер желимо да дамо један дан привреди да се прилагоде. Трајаће 15 дана, тачно до 1. децембра, када ће Влада одлучити да ли да се пооштравају мере. Надам се да неће бити потребно”, рекла је она.

Брнабић је навела да је следећа рестриктивна мера забрана кретања, али да они нису за то, осим ако не буде најнеопходније.

Она је додала да је Србија и са овим бројкама у зеленој зони.

“Прави је тренутак да уведемо додатне мере и да останемо на овоме. Заједно са председником из дана у дан пратимо криву. Успели смо да је заравнимо, али морамо да је заржимо још пар дана, да би почела да пада”.

“Имамо једну од најмањих смртности у Европи”

Она је рекла да је Србија данас земља која се најбоље бори у овој ужасној ситуацији за свет.

“Морамо да покушамо да уштедимо неку недељу да опоравимо наше здравствене раднике и припремимо их за оно што ће доћи, док не дођу вакцине. Постоје у овом тренутку земље ЕУ које су наложиле здравственим радницима да морају да раде иако су ковид позитивни. Толико је катастрофална ситуација у неким земљама”, додала је Брнабић.

“Трудили смо се да нађемо баланс. Ми у овом тренутку имамо једну од најмањих стопа смртности у Европи и свету и желим да се захвалим нашем медицинском особљу. Наша смртност од короне данас је 1,3 одсто и испод нас је само пар земаља, а сви остали имају смртност која је већа од тога. То показује колико смо заједно сви добро радили и спроводили мере на најбољи могући начин”, навела је Брнабић.

“Деца у школама безбедна”

Премијерка је рекла да нема затварања школа и да су деца тамо безбедна.

“У основним школама имамо 39 заражених ученика, а од тога Београду 20. У средњим школама 52 заражена ученика. Надам се да вам је јасно је ситуација у школама стабилна и безбедна”, рекла је она.

Она је апеловала на грађане да се придржавају мера и да носе маске.

“Мере смо донели на време”

“Кренули смо у примену закона о заштити од заразних болести. Имам извештај да су кренуле да се изричу мандатне новчане казне и очекујемо да и то да резултате”, рекла је премијерка.

Упитана зашто се чекало до четвртка и зашто се Србија не подели по зонама, Брнабић је навела да ће пратити ситуацију и да ако мере не дају резултате спремни су да доносе нове.

“У четвртак сам рекла члановима Кризног штаба да их чујем, да ми дају времена да погледам неке ствари. Било је важно да купим сваки дан. Колико год да идемо, да направимо баланс између привреде и рестриктивних мера, да идемо. Заиста смо се трудили да избалансирамо ово и чини ми се да смо то успели. Мислим да нисмо изгубили ниједан дан. Мислим да је ова сада мера правовремена. Србија је у зеленом. Ово је најбоље време. Лично не могу да верујем оним људима који нас данас критикују зашто не доносимо рестриктивне мере, а позивали су на протесте против њих”, рекла је Брнабић.

“Новац долази од привреде, морамо да балансирамо”

Она је додала да сваки дан ове борбе има екстремне додатне непревиђене трошкове.

“Тај новац долази од привреде и ви то морате да балансирате. Апсолутно мислим да је данас прави дан. Мере по зонама смо покушали у јуну и августу. То је била моја идеја, прилично глупа. Нисам тада разумела. Ви када у Србији затворите један град, сви оду у други. Када затворите кафиће и ресторане у једном, људи оду у други град, у друго место. Ви тако проузрокујете да се зараза брже шири”, навела је Брнабћ.

Она је рекла да у Белгији и Холандији морају да шаљу пацијенте у друге земље.

“Нисмо овај пут ортопедију на Бањици пребацивали на ковид систем. Сада нисмо и не желимо. Огромне су листе чекања за интервенције који су људима неопходне. Бањица наставља да ради као нековид болница Зато отварамо друге капацитете”, додала је премијерка.

“Журке по кућама ће и даље бити проблем”

Упитана зашто од 18 сати нису затворени угоститељски објекти, она је навела да између 18 сати и 21 сат нема неке разлике.

“Интерес је да покушамо да макар мао олакшамо привреди, пре свега угоститељима да ресторани раде и за вечеру. Они нису нешто ризична места, али у једном тренутку морате да подвучете црту. Од 18 до 21 сат и није време у коме постоји неко ризично понашање. Журке по кућама ће и данас бити проблем, јер то не можете да ограничите без забране кретања, али ми се уздамо у дисциплину и емпатију наших људи. До 21 сат није ризично понашање”, рекла је Брнабић.

На питање да појасни изјаву о томе да је у Србији стопа смртности најмања у Европи и свету, а сајт wорлдметер је сместио на 85. позицију, премијерка је навела да погледамо по том сајту колико Србија има становника.

“Ја се позивам на наше податке, податке епидемиолога и инфектолога. Када погледате тај сајт, Србија има 8,5 милион становника. Србија 1,3 одсто, то је 13,92 смрти на 100.000 становника, Албанија, 2,3, Бугарска 2,2, Португал 1,6, Словенија 1,4, Румунија 2,5, БиХ 2,6 Црна Гора 1,4, Француска 2,2, Шпанија 2,8… Ако није довљно… Чини ми се да би сви требало да се поносимо резултатима, а то су резултати здравствених радника”, одговорила је Брнабић.

Лончар: У Београду је најтежа ситуација

Министар здравља Златибор Лончар се захвалио свим медицинским радницима који учествују у овом.

“Захваљујући тим људима ми нисмо у стуацији да наши пацијенти иду у другу државу на лечење, да морамо да доносимо уредбе да здравствени радници ако су позитивни морају да лече људе. Сигуран сам да ће успети у даљој борби. Све расположиве капацитете у Београду смо претворили у ковид систем. У Београду је најтежа ситуација. Од сутра целу Бању Ковиљачу претварамо у ковид систем”, рекао је он и позвао све да се придржавају мера, како би се зауставило ширење и повећање броја оболелих.

“Не постоје капацитети у свету који су неисцрпни и који могу да фукционишу неограничено. Ово ће потрајати. Журке, прославе… са тим мора да се престане. Свих мера морамо да се придржавамо и у току дана. Сада ћемо имати довољно инспекције. Желимо да сачувам здравље људи и здравствени систем”, рекао је Лончар.

Он је навео да минимум два пута дневно морају да се праве визите у ковид болницама.

“Јутрос смо правили визите у Арени, Драгиши Мишовићу, пулмологијиу… Ту гледате план отпуста. Јутрос смо имали између 20 и 30 пацијената за отпуст. То су места за данас, али морате да имате места у резерви, посебно на интензивној неги. Отварамо данас Селтерс болницу. Многи од пацијената чекају да дође ноћ да се јаве лекару. Лекари не могу да буду криви зато што су у гужви. Нећемо толерисати драње и викање на лекаре, то су наши хероји” рекао је Лончар.

Он је замолио све да се не баве другим стварима осим овог.

“Имамо пар домова за старе који имају оболелих. Сви који су заражени су под медицинским надзором. Они који немају никакве симптоме, у оквиру домова правимо посебне делове где долази медицинско особље да их прате”, рекао је Лончар и додао да је више од 800 здравствених радника заражено.

Према подацима који су јуче објављени, од петка до суботе у 15 сати коронавирусом је заражено 3.822 људи, а преминуло је још17 особа. На респиратору су 163 пацијента. На болничком лечењу је укупно 3.693 позитивних на корону.

Кризни штаб заседао је у четвртак и тада су предложене мере. Како је рекао члан Кризног штаба Предраг Кон, премијерка Ана Брнабић замолила је да јој буде остављено неколико дана за размишљање.

Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар