Почетна Друштво НОВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ: Пин открива коме су уплаћени доприноси

НОВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ: Пин открива коме су уплаћени доприноси

од admin
0 коментар

Четвороцифрени број који се добија уз здравствену књижицу служи за увид у податке о осигурању. Информације из базе Фонда провераваће се путем апликације „КЗО читач“

ОСИГУРАНИЦИ, који су добили нове здравствене књижице, уз легитимацију су добили и ПИН. Комбинација од четири цифре многе је збунила, па су се нашој редакцији јављали грађани са питањима: чему служи тај „код“, да ли морају да га носе са собом кад иду код лекара, шта да раде ако га изгубе. Било је и оних који кажу да се бројке уопште не виде. У РФЗО кажу да се ПИН користи за преузимање најажурнијих података из базе Фонда, путем апликације „КЗО читач“.

Како објашњавају у РФЗО, ПИН служи да осигурано лице или здравствена установа имају увид у најновије податке о здравственом осигурању конкретног лица. Пошто више нема шестомесечног оверавања књижица лепљењем маркица, што је било потврда да су плаћени доприноси и да лице може да иде код лекара, то се сада проверава уношењем ПИН-а. У поменутој апликацији потребно је кликнути на дугме „Синхронизуј“, након чега ће се отворити поље за унос ПИН-а, а након тога ће се на екрану појавити тражене информације.

– У случајевима да се бројеви који означавају ПИН не виде или га осигурано лице изгуби, потребно је да се обрати матичној филијали РФЗО, где ће добити нови – наводе у РФЗО. – Уколико је реч о послодавцима који су добили пакете са здравственим картицама и бројевима ПИН који нису читки или нису видљиви уопште, процедура је иста. По пријему примедаба, РФЗО ће се обратити Заводу за израду новчаница и кованог новца, од кога ће се тражити производња и достава нових ПИН-ова.

Досадашња искуства у коришћењу ПИН-а, како истичу у РФЗО, позитивна су, с обзиром на то да се увидом у базу података могу видети најсвежији подаци о осигуранику, без потребе да се иде на шалтер РФЗО.

– Најчешћи проблеми који су забележени односе се на недовољну заинтересованост запослених у здравственим установама – кажу у РФЗО. – Они често и не употребе могућност за синхронизовање података у апликацији „КЗО читач“ што захтева коришћење ПИН-а.

ПОТВРДА

ГРАЂАНИ који још нису добили нове здравствене легитимације, лекарску помоћ могу потражити уз старе књижице и то у периоду на који су оверене.

Ако и по истеку тог рока не добију нову пластифицирану картицу, а предали су захтев, здравствену заштиту могу остварити само уз потврду за коришћење здравствене заштите, коју издаје матична филијала РФЗО.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар