Почетна » Нови ценовник ЕПС: Колико је киловат поскупео – није осам, већ 10 одсто

Нови ценовник ЕПС: Колико је киловат поскупео – није осам, већ 10 одсто

од Други Пишу
0 коментар

Према новом ценовнику Електропривреде Србије од 1. јануара идуће године киловат-час електричне енергије за грађане у све три тарифе – зеленој, плавој и црвеној, било да је реч о јефтиној или скупој струји, поскупљује за готово 10 одсто, тачније, за 9,98 одсто. Ово показује проста рачуница када се упореди тренутна цена киловат-часа (кWх) у свакој од ових зона, са новим, вишим ценама управо објављеним у Службеном гласнику.

Цена киловат-часа у најјефтинијој тарифи најниже, зелене зоне, тренутно је 1,724 динара, а од 1. јануара биће 1,896 динара, стоји у новом ценовнику.

У вишој дневној тарифи зелене зоне цена кWх са садашњих 6,896 динара, од јануара поскупљује на 7,584 динара, што је раст цена, у оба случаја – за 9,98 одсто.

У нешто скупљој, плавој зони, где се киловати обрачунавају за грађане који премаше месечну потрошњу од 350 кWх, цена јефтине струје обрачунава се се тренутно по 2,586 динара по кWх, а од јануара ће бити 2,844 динара.

„Скупља“ струја у плавој зони обрачунава се по 10,344 динара, а према новом ценовнику биће 11,376 динара.

И у овој тарифи, у оба случаја, цене киловата поскупљују за 9,98 одсто.

Агенција за енергетику у уторак је одобрила поскупљење електричне енергије – у просеку за осам одсто, а дан касније у Службеном гласнику објављена је Одлука о регулисаној цени електричне енергије за гарантовано снабдевање (домаћинства и мали купци).

Како је наведено у саопштењу Агенције, просечна цена киловат-часа, без пореза и такси, биће 8,796 динара, а тренутно је 8,144 динара по кWх (без пореза и такси). Са порезом и таксама цена киловат-часа достиже од јануара просечну цену од 12,4 динара.

Ова просечна цена, наиме, рачуна се, како наводе у АЕРС „на основу планираних одобрених прихода и планираних одобрених тарифних елемената гарантованог снабдевача, накнада за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, накнада за унапређење енергетске ефикасности, акциза и ПДВ-а“.

Када је реч о црвеној зони потрошње електричне енергије, у њу „улазе“ грађани који месечно троше више од 1.600 киловат-часова.

Тренутна цена јефтиног црвеног киловат-часа је 5,172 динара, а будућа – 5,688 динара.

Скуп црвени киловат-час тренутно кошта 20,688 динара, а од јануара ће бити 22,752 динара.

Поскупљење киловата у црвеној зони, тако износи – такође 9,98 одсто

Ко су мали купци

Нови ценовник односи се на гарантовано снабдевање, што значи на грађане, али и мале купце у које спадају правна лица и предузетници са мање од 50 запослених, укупаним годишњим приходом у износу до 10 милиона евра, чији су сви објекти приклјучени на дистрибутивни систем електричне енергије напона нижег од 1кВ и чија је потрошња електричне енергије у претходној календарској години до 30.000 кWх.

Даниела Илић Красић     Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар