Почетна » Нови Нацрт Закона о унутрашњим пословима уколико буде усвојен у тренутној форми урушиће достигнути ниво људских права измеђуосталог право на слободу говора и право на приватност.

Нови Нацрт Закона о унутрашњим пословима уколико буде усвојен у тренутној форми урушиће достигнути ниво људских права измеђуосталог право на слободу говора и право на приватност.

од admin
0 коментар

 

Ове одреде могу погубно утицати и на угрожавање тајности новинарских извора што развија ефекат аутоцензуре и онемогућава рад новинара, пре свега оних који истражују и извештавају о корупцији и организованом криминалу.

 

Подсећамо да су ове одредбе у супротности са циљевима у Медијској стратегији која је предвидела појачавање заштите новинарских извора, што оваквим предлозима може одвести само у супротном смеру.

 

Такође, ограничењима која су предвиђена члановима 25, 58 и 59, као и казнене одредбе у члану 355 којима се предвиђају високе казне и за физичка лица, како за употребу појма полиција тако и за откривање идентитета овлашћеног лица угрожавају редован рад новинара, извештавање у интересу јавности, и доводе до апсурдне ситуације будући да се за употребу појма „полиција“ мора тражити дозвола ресорног министра.

 

Откривање идентитета полицајца, који по свему судећи више неће носити ознаке са својим презименима већ ће ознаке бити комбинација слова и бројева, такође ће бити кажњиво, иако се ради о службеном лицу чији рад мора да буде под лупом јавности.

 

Рад на овом Нацрту Закона протекао је прилично нетранспарентно и заинтересоване стране упркос програму јавних расправа који је објављен на сајту МУП -а, нису биле обавештене о истом. Позивамо све заинтересоване поједнице и организације да се укључе у јавну расправу да заједно покушамо да одбранимо наша права. Амандмане на предложени Нацрт заинтересоване стране могу послати на имејл јавна.расправа@муп.гов.рс најкасније до 18. септембра 2021. године.

Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Фондација Славко Ћурувија
Партнери Србија
Асоцијација онлајн медија
А11 иницијатива
Транспаретност Србија
Европски покрет у Србији
Иницијатива младих за људска права
Београдски центар за људска права
Аутономни женски центар
АС Центар
Асоцијација локалних независних медија Локал прес
Непушачки едукативни центар – РП
Западнобалкански институт – Wестерн Балканс Институте
Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода
ТВ Форум
Центар за женске студије
Комитет правника за људска права YУЦОМ
Асоцијација медија
ЦРТА
Одбор за људска права Ниш
Алтернативни дом
НГО Либеро
Београдски центар за безбедносну политику
Грађанске иницијативе
БИРОДИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар

17 + eleven =