Почетна » Нови Оптимизам:Гари у огледалу – куда даље Нови Саде? 24. октобар

Нови Оптимизам:Гари у огледалу – куда даље Нови Саде? 24. октобар

од Други Пишу
0 коментар

Нови Оптимизам вас позива на догађај Гари у огледалу – куда даље Нови Саде? који ће бити одржан у понедељак 24. октобра у Новом Саду у Радио Цафеу 021 (Светозара Милетића 45) у 18 часова.

На скупу ће говорити појединци који су били део протеста на Шодрошу од септембра 2020: музичар, продуцент и стрип аутор Игор Лечић, познат и као Милан Дог, редовни посетилац и један од говорника на окупљањима; глумац Рале Миленковић који је на Шодрошу, у оквиру окупљања, извео представу „Наши дани“; редовно присутна на свим скуповима, новинарка Бранка Опрановић; новинар и председник НУНС-а, један од модератора и говорника на Шодрошу Жељко Бодрожић; новинар и уредник портала Знаш Ти Зашто Игор Михаљевић, такође један од учесника у скуповима; Бранислав Грубачки Гута, оснивач Новог Оптимизма и један од иницијатора скупова против Новог Сада на води.

Разговор ће модерирати Бранислав Шовљански, новинар Н1, телевизије која је све време извештавала са протеста и у том смислу била кључна подршка.

У публици ће бити и бројни пријатељи који су били део протестних окупљања, а обратиће нам се и Оливера Радовановић из Зелене мреже Војводине, као и новинарка у пензији Вера Шоти, активисткиње које су све време јавно иступале бранећи Шодрош од најављених радова.

Данашњи текст Вере Шоти „Наш новосадски Гари је неуморан“ можете прочитати на порталу дневног листа Данас ОВДЕ.

На данашњи датум, пре две године, почело је прикупљање потписа подршке грађанима који су устали против илегалне изградње Новог Сада на води, а против режима који омогућава инвеститорима да униште Шодрош. Тада је одштампано и подељено 30.000 примерака новина свих слободних Новосађана и Новосађанки “Нови Сад на води? Види, Гари, НЕ МОЖЕ!”. Сви примерци су подељени грађанима широм Новог Сада приликом прикупљања потписа

На самом почетку Нови Оптимизам је позвао све странке демократске оријентације, цивилни сектор, покрете, и нарочито стручну јавност, као и све заинтересоване стране и грађане који су се противили овом наказном урбанистичком решењу, истовремено инсистирајући на избегавању подела на основу тога да ли је неко већ организован у странку, покрет, невладину организацију или наступа као свесни појединац, да се придружи скупу и искаже своје неслагање.

Нови Оптимизам сматра да је потреба исказивања заједништва око оваквих, за све грађане кључних, тема, суштински приоритет те да је свака врста подела крајње неодговорна.

Више десетина директних учесника и говорника, више хиљада људи који су били део неформалне групе која је настала на иницијативу Новог Оптимизма, више од 6.000 прикупљених потписа подршке, стотине чланака и објава на ту тему, доказ су да је формат „Види Гари, не може!“ примерено и врло новосадски организована кампања антирежимског деловања у Новом Саду.

Покрет апсолутно подржава све грађане и грађанке тренутно окупљене на протестима на Шодрошу. Сматрамо да је заједништво и солидарност грађана пресудна у борби против планираног урбанистичког злодела и бескомпромисно позивамо на одговорност режим, инвеститоре и све доносиоце накарадних одлука.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

11 − 7 =