Почетна » НОВИ ПРЕДМЕТ ЗА СРПСКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ: Ево како ће се држати часови Основа система одбране Републике Србије

НОВИ ПРЕДМЕТ ЗА СРПСКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ: Ево како ће се држати часови Основа система одбране Републике Србије

од admin
0 коментар

 

Министарство одбране у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја реализује наставу за факултативни предмет „Основе система одбране Републике Србије“, који је намењен ученицима трећег и четвртог разреда средњих школа.

О значају програмских тема које тај наставни предмет обухвата, циљевима увођења у наставни програм и новитетима наставе на даљину за ТВ Пинк су говорили саветница потпредседника Владе и министра одбране Дуња Симић и потпуковник Милан Крсмановић из Управе за обавезе одбране Министарства одбране, саопштило је Министарство одбране.

– Циљ је ученике завршних разреда средње школе научити о основним стварима о нашој војсци, о томе како она функционише, како је организована, али не само то, већ и важним стварима које се тичу традиције и историје наше војске. Министар Стефановић је нагласио приликом посете Војној академији, када је присуствовао снимању часова на даљину, да је ово нешто што ће вратити јединство војске и народа, у том смислу да ће наши млади поново стећи нека најосновнија знања по питању војске – подсетила је Симић.

Симић је рекла да ће часови посвећени одбрани земље почињати интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“, што има за циљ јачање патриотског духа и идентификовања младих са својом земљом

Настава је факултативног типа. Одржава се на четири часа одељенских старешина и састоји се од 11 тема, где је 10 тема обрађено теоријски, а једна тема је практична.

Министарство одбране припремило је целокупне материјале за извођење ове наставе и понудило стручну помоћ за извођење наставе.

Крсмановић наглашава да је овај предмет важан за ученике завршних разреда средњих школа, јер они као пунолетни грађани већ имају права и обавезе према држави, уводе се у војну евиденцију, могу се определити да упишу Војну академију, постану професионални војници или се одлуче за служење војног рока.

Новитети у настави

Када је реч о новитетима у настави, Дуња Симић је истакла снимање наставних филмова, као вид подршке у спровођењу наставе на даљину.

– Оно што је изазов ове године и што је био прошле школске године, је епидемиолошка ситуација која је тренутно неповољна, у смислу да не можемо увек ући у учионицу и бити присутни на часу. И ове године смо понудили ту врсту помоћи, да сачинимо наставне филмове у трајању од око 25 минута, који ће уз велику подршку Министарства просвете бити дистрибуирани свим школама у Србији. На тај начин, имаћемо још једно наставно средство, поред презентације и наших војних старешина у униформи који су ишли као помоћ, као додатну испомоћ у извођењу ове важне наставе – рекла је Симић.

Спутњик.рс/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар