Почетна » Нови случај вршњачког насиља у школи: Седмак напао првака, полиција испитује инцидент

Нови случај вршњачког насиља у школи: Седмак напао првака, полиција испитује инцидент

од Други Пишу
0 коментар

Ученик првог разреда ОШ „23. октобар“ у Сремским Карловцима је протекле недеље у три наврата претрпео насиље од ученика седмог разреда, тврди мајка овог првака која се обратила медијима, док директорка школе Весна Чолић за Данас каже да полиција испитује околности о инциденту.

„Поводом пријаве родитеља ученика првог разреда 22. маја, школа је одмах по сазнању и информацијама које је добила од Полицијске станице Сремски Карловци, предузела радње у оквиру својих надлежности, поступајући у складу са Протоколом о поступању установе у одговору на дискриминацију, насиље, злостављање и занемаривање“, навела је директорка у писаном одговору Данасу, али није прецизирала шта се тачно догодило.

Мајка ученика првог разреда у изјави за Блиц тврди да је дечак жртва ученика који је од раније познат као проблематичан.

– Тај дечак, који је од мог сина старији дупло, прво га је у понедељак гурнуо у школском тоалету, тако да је он слепоочницом ударио о зид. Он је одмах то пријавио својој учитељици и добио обећање да ће реаговати уколико се тако нешто понови. Због тога нам ништа није ни говорио тај дан. У уторак приликом уласка у зграду школе исто дете мог сина удара коленом у гениталије, он пријављује учитељици и добија обећање да ће се проблем решити на великом одмору. На великом одмору од ње ни трага ни гласа и моје дете опет жртва насиља, добија батине. О свему овоме сазнајемо од њега, нико од надлежних из школе није нас обавестио – мајка седмогодишњака за Блиц.

Она је рекла да је контактирала учитељицу када је све сазнала од сина, а случај је пријавила и полицији.

– Тек у среду смо супруг и ја позвани у школу, на састанак на којем нам је речено да морамо да челичимо дете јер је насиље свакодневница, као и да дежурни наставник не сме да уђе у школски тоалет – наводи мајка.

Каже и да је као одговор на оно што се догодило, на родитељској групи договорено да се настава у четвртак бојкотује, односно да се деца не пошаљу у школу тај дан. Поједини родитељи су одустали, али око десетак деце није похађало наставу тај дан.

– Нама који нисмо послали децу у школу, напомињем из страха за њихов живот, надлежни из школе сугеришу да постоје последице за такву одлуку по нас и децу. Истовремено, директорка пише да је школа безбедна за сву децу. Ја само желим да моје дете иде редовно у школу која ће за њега и сву децу бити безбедна – навела је мајка.

Директорка школе пак истиче да је на основу прикупљених информација и стручном проценом Тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања на састанку одржаном 24. маја извршена процена и одређена врста и степен насиља на основу кога је израђен оперативни план заштите за ученике који су претрпели насиље. Он подразумева активности подршке и јачању ученика, које се спроводе са ученицима и њиховим родитељима.

„Напомињемо да је школа о овом догађају обавестила и надлежну Школску управу Нови Сад. Полиција испитује околности о инцидент у складу са својим надлежностима. По процени ће бити укључене и остале надлежне институције из спољашње мреже заштите, Центар за социјални рад, Дом здравља, са којима ће школа интензивно сарађивати како би ученик који је починио насиље променио и усвојио друштвено прихватљиве обрасце понашања“, навела је Чолић.

Она додаје да је „школа безбедна средина за сваког ученика“ и да ће „и даље ће наставити да предузима низ активности и да превентивним деловањем буде подстицајно и безбедно окружење за све ученике“.

foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Д. Д.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар