Почетна » Новине за туристе из Србије: За улазак у ЕУ од седеће године потребно путно одобрење

Новине за туристе из Србије: За улазак у ЕУ од седеће године потребно путно одобрење

од Други Пишу
0 коментар

Национална асоцијација туристичких агенција Србије (НАТАС) подсетила је данас да ће српски путници од 2025. године морати да се пријаве на Европски систем за одобравање путовања ЕТИАС како би добили неопходно „путно одобрење“ за улазак у земље чланице Европске уније (ЕУ).

Једнократна пријава за одрасле од 18 до 70 година старости биће седам евра, док ће за малолетне и старије од 70 година бити бесплатна, а добијена потврда важи за путовања у све земље чланице ЕУ у наредне три године.

НАТАС је још саопштила да су овогодишњи летњи аранжмани поскупели 26 одсто у односу на исти период 2023. године, а тражња је порасла 9,4 одсто.

Највише су поскупели аранжмани за Грчку, због раста цена смештаја и превоза, а најмање за Црну Гору, Хрватску и Италију.

Смештај у Грчкој, посебно у хотелима, поскупео је, како је наведено, 36,7 одсто, у односу на 2023. годину, а српске туристичке агенције су ове године, смањењем марже, компензовале то поскупљење.

Додаје се да су понуде српских турстичких агенција јефтиније у односу на понуде у земљама у окружењу, а то се највише одражава на плате запослених у туристичким агенцијама које су са просеком 57.130 динара, међу најнижим у Србији.

Србија се налази на петом месту по расту броја страних туриста у 2023. години, за 15 одсто више него 2019. године, која је најбоља година туризма у светским оквирима, подаци су Светског савета за туризам.

По броју туриста, Србија се налази на 60. месту светске листе са око два милиона туриста годишње, што је са повећањем од 15 одсто, око 300.000 туриста више него 2019. године.

Највећи број страних туриста су, како је наведено, „индивидуалци, док је број долазака организованих туристичких група недовољан, а најпопуларнија дестинација је и даље Београд.

Како би се повећао број туриста, како су навели из НАТАС-а, потребно је побољшати понуду и капацитете домаћих рецептивних агенција и радити на понудама за кинеско и за тржишта земаља западне Европе.

Putnici Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар